«Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο Μεσσίας θα φτάσει πριν το Πάσχα, τον χρόνο της λύτρωσης μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Μεσσίας θα έρθει και μας βγάλει έξω όπως ο Θεός μας έβγαλε έξω από την Αίγυπτο. Σύντομα θα βγούμε στην ελευθερία και ο Μεσσίας θα έρθει και θα μας σώσει από όλα τα προβλήματα του κόσμου ». Αυτά ήταν τα λόγια του Ισραηλινού Υπουργού Υγείας Yaakov Litzman την περασμένη εβδομάδα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου της εβραϊκής ιστοσελίδας Hamal αν οι Ισραηλινοί θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους μέχρι τις διακοπές που ξεκινούν την 8η Απριλίου λόγω του κορωνοϊού.
Εντομεταξύ δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post, η οποία επικαλείται εκπρόσωπο του υπουργείου του Ισραήλ, αναφέρει όπτι ο Υπουργός Υγείας της χώρας έχει μολυνθεί από κορωνοϊό
Επικρίνοντας την πιο πάνω τοποθέτηση του Υπουργού για τον «Μεσσία» του Ισραήλ, ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Haaretz διερωτάται αν είναι λογικό ένας θρησκευόμενος άνθρωπος, μέλος της κοινότητας Χασιδιστών Gur, μια από τις πιο συντηρητικές εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο, να είναι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, την ώρα που βρίσκεται σε εξελιξη η μεγαλύτερη κρίση που έχει ποτέ γνωρίσει το Ισραήλ.
«Είναι αυτονόητο ότι η λύση αυτής της κρίσης θα προκύψει, αναγκαστικά, από την επιστήμη, έναν τομέα της ανθρώπινης γνώσης στην οποία η στάση της Χασίδικης κοινότητας Gur είναι λιγότερο από συμπαθητική», σημειώνεται.
«Η αλήθεια είναι ότι το ατυχές σχόλιο του Litzman πέρασε απαρατήρητη επειδή το Ισραήλ πάντα ακολουθούσε μια δεδομένη ιεραρχία: η θρησκεία είναι ανώτερη από το κοσμικό και οι θρησκευτικές ενέργειες είναι πιο σημαντικές από τις κοσμικές».
Σε φυσιολογικές εποχές, συνεχίζει το άρθρο, αυτή η αφήγηση οδηγεί σε εξοργιστικές εθνικές οδηγίες: «Είμαστε υποταγμένοι στους νόμους του kashrut που αυξάνουν το κόστος ζωής και μας κάνουν αιχμάλωτους σε διεφθαρμένους επόπτες του kashrut. Δύο κόμματα απαγορεύουν στο μισό του πληθυσμού να διεκδικήσουν έδρες στην Κνεσέτ στις πλάκες τουςς, και ούτε καν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τους επέτρεψε να το πράξουν. Για τους ίδιους θρησκευτικούς λόγους, οι πολιτικοί γάμοι απαγορεύονται στο Ισραήλ».
«Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η θρησκεία κυβερνά. Οι δραστηριότητες των κοσμικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λιγότερους από 10 συμμετέχοντες, απαγορεύονται χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να θέτουν πάρα πολλά ερωτήματα. Δεν υπάρχουν σπουδές, δεν υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, δεν υπάρχουν δημόσιες αναγνώσεις, δεν υπάρχουν μαθήματα ξένων γλωσσών, δεν υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η λαϊκή λατρεία είναι ακόμα kosher. Ούτε ακόμη και τα δεδομένα που δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών με κορωνοϊό που είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν επισκεφθεί συναγωγές έκαναν τη διαφορά».
«Στο Ισραήλ σήμερα, η εβραϊκή συλλογική προσευχή αντισταθμίζει ακόμη και το pikuah nefesh, την αρχή του εβραϊκού δικαίου, ότι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής υπερισχύει σχεδόν κάθε θρησκευτικής κυριαρχίας».
«Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Λίτζμαν πιστεύει ότι η ανακούφιση θα προέλθει από τον Μεσσία, αλλά είναι εκπληκτικό το να διαπιστώσουμε ότι και η Ισραηλινή Αστυνομία το πιστεύει αυτό. Σύμφωνα με ένα εσωτερικό αστυνομικό έγγραφο που αποκτήθηκε από τον Haaretz (Josh Breiner και Ido Efrati, 22 Μαρτίου), οι αξιωματικοί είχαν εντολές να επιτρέψουν μέχρι 20 άτομα να συγκεντρωθούν σε μια συναγωγή για λατρεία, παρά τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύουνδημόσιες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα καθώς-όταν αυτές είναι κοσμικού χαρακτήρα-, πιθανώς».
Σύμφωνα πάντα με την Haaretz, η ισραηλινη αστυνομία απάντησε ότι το έγγραφο ήταν μόνο έμα προσχέδιο και τόνισε ότι η ρήτρα των 20 προσώπων αναφέρεται σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμους και κηδείες αντί για τακτικές υπηρεσίες.
Καταληκτικά η αρθρογράφος σημειώνει πως τώρα,« περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τις θρησκευτικές υποθέσεις και να τις ανοίξουμε για συζήτηση, όπως συμβαίνει και με τις κοσμικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ζητήματα ζωής και θανάτου, καθώς και για απαράδεκτες διακρίσεις που έχουν συνεχιστεί για πολύ καιρό.
«Δυστυχώς, η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρότερη από αυτή του Μεσσία που έρχεται να μας σώσει από τον κορωνοϊούς πριν από την έναρξη του Πάσχα», τονίζεται.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως στην βάση των προνοιών του Σχεδίου Τραμπ για το Ισραηλινο-παλαιστινικό ζήτημα , το Σαχερντίν (Ανώτατο εβραϊκό νομοθετικό και θρησκευτικό συμβούλιο), υπέβαλε αίτηση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να λάβει αδειοδοτήσεις που θα επέτρεπαν στους ιερείς να εκτελέσουν το τελετουργικό του Πεσάχ (Πάσχα) και να θυσιάσουν ένα πρόβατο σε προσωρινό βωμό που θα μεταφερθεί στο ναό και θα αφαιρεθεί αμέσως μετά την τελετή . «Αν η κυβέρνηση χορηγήσει τις άδειες, όπως θα έπρεπε, βάσει του ισραηλινού και του διεθνούς δικαίου, αυτή θα είναι για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού μετά από 2000 χρόνια που ένας βωμός θα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση του στον ιερό χώρο του Ιουδαϊσμού: το αλώνι αγόρασε ο Βασιλιάς Δαβίδ».