Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την χλωροκίνη και την χρήση της σε ασθενείς κορωνοϊού.
Πρόκειται για ένα φάρμακο που δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή του φαρμάκου. Σε δηλώσεις του, ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι το εν λόγω φάρμακο «δίνεται με ειδικά κριτήρια με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Δημιουργείται η πλατφόρμα για να δημιουργηθεί και για την κοινότητα».
Στην Κύπρο, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση της Δευτέρας στο Υπ.Υγείς, αναφέρθηκαν τα πιο κάτω:
Αναφορικά με το αν μπορεί να γίνει άμεσα η εφαρμογή της θεραπείας της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, λέχθηκε ότι αυτό τη στιγμή αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι η υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη ή και σε άλλους συνδυασμούς, χορηγείται κυρίως σε περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, δηλαδή σε λίγο πιο σοβαρές καταστάσεις.
Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες σε πολλές χώρες του κόσμου αυτή την στιγμή, για τη πιθανή χρήση αυτού του συνδυασμού ή κάποιου άλλου σε ασθενείς με πολύ ήπια ή ήπια συμπτώματα «Αυτό είναι κάτι το οποίο περιμένουμε να δημοσιευθούν οι μελέτες για να παρθεί ή όχι απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά για να ξέρει ο Κύπριος πολίτης ότι η υδροξυχλωροκίνη -που τόσο ακούμε για αυτή- υπάρχει στην Κύπρο, χορηγείται και υπάρχει σε επαρκέστατες ποσότητες αποθηκευμένες, άρα να μην ανησυχούμε, όπου χρειάζεται δίνεται και θα μπορεί να δίνεται και στο μέλλον», είπε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.
Ανακοίνωση Γάλλου επιστήμονα: Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς με χλωροκίνη
Ο Ντιντιέ Ραούλ (Didier Rault), επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία του για τον κοροναϊό είναι πολύ αποτελεσματική.Μάλιστα σύμφωνα με την ανάρτησή του,στο Twitter, από τα 1004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.
Η αγωγή που αναπτύχθηκε από τον Didier Raoul βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς το παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.
Η έρευνα
O καθηγητής Ιατρικής ανακάλυψε πως θεραπεία που χρησιμοποιεί την ουσία υδροξυχλωροκίνη βελτιώνει πολύ τους ασθενείς με κοροναϊό.Η χλωροκίνη έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες και χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην Κίνα, σε κλινικές δοκιμές κατά του Covid-19 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για την θεραπεία νοσούντων από κορoναϊό φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης, μόλις 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μίλησε για αυτά στο κεντρικό δελτίο του Star, στενός συνεργάτης του καθηγητή Ραούλ.
«Είχαμε τα αποτελέσματα στις πρώτες έξι μέρες, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού. Οι ασθενείς δεν είναι πλέον μεταδοτικοί» εξηγεί ο Γιάννης Ρουσέλ, Ερευνητής Βιολογίας, Κλινικός Ερευνητής και στενός συνεργάτης καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ.
Προειδοποιήσεις ειδικών
Πάντως, οι επιστήμονες συστήνουν υπομονή, καθώς πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης.Το φάρμακο με την ουσία αυτή έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν την ζωή τους από υπερκατανάλωση χλωροκίνης.
Πάντως, είναι πολύ νωρίς στο να μιλάμε για μια σημαντική ανακάλυψη. Καμία από τις μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση.
Οι επικριτές του Raoul επισημαίνουν επίσης ότι δεν πρόκειται για πειράματα, αλλά για μελέτες παρατήρησης, στις οποίες συλλέγονται δεδομένα χωρίς ενεργό παρέμβαση στα γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συστηματικού σφάλματος.
Με πληροφορίες και από: tanea.gr, newpost.gr