Η πρωτοτυπία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν απόψε (14/3) κατά του κορωνοϊού δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον περιορισμό των κινήσεων των πολιτών ή την λειτουργία των καταστημάτων, όσο με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό πιθανών φορέων, οι οποίοι είτε παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, είτε παραμένουν ακόμα ασυμπτωματικοί, γράφει ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος στην «Huffington Post». Ο Δρ Χαρίτος, Νομικός και ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν στο Ισραήλ, αναλύει σε άρθρο του με τίτλο «Ηλεκτρονικός εντοπισμός φορέων του κορονοϊού - Μυστικές υπηρεσίες και αντιτρομοκρατική στη μάχη κατά του κορονοϊού» τα μέτρα που λαμβάνονται στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει λάβει θετική γνωμοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου οι κρατικές Αρχές να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο ψηφιακό λογισμικό που ήδη έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός και η απομόνωση των φορέων του κορονοϊού μέσω των δεδομένων που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών - και μέσω αυτών, να αξιοποιηθεί η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που ουσιαστικά θα είναι σε θέση οι Αρχές να εντοπίσουν τους φορείς της νόσου.
Πρακτικά τι μπορεί αυτό να σημαίνει:Το ψηφιακό ίχνος των κινητών τηλεφώνων ”προδίδει” τις συναναστροφές και τις μετακινήσεις κατά το παρελθόν και σε πραγματικό χρόνο πού βρέθηκε και πού βρίσκεται όποιος προσβλήθηκε με τον ιό και με ποιούς είχε συναντηθεί, πού και πότε. Οι κινήσεις των τραπεζικών καρτών δείχνουν τα σημεία στα οποία βρέθηκαν οι ύποπτοι φορείς του ιού. Η χρήση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών εκ μέρους του φορέα κ.ο.κ. Αφού εντοπισθούν οι πολίτες που ήρθαν σε επαφή με φορείς ή νοσούντες, θα απομονωθούν και η κατ′ οίκον απομόνωση θα επιτηρείται ηλεκτρονικά.
Λόγω της ευαισθησίας των προσωπικών δεδομένων, η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε σειρά επαφών με την δικαστική εξουσία, προκειμένου να κριθεί εάν μία τέτοια έκτακτη νομοθεσία προσβάλλει τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια η ”ψηφιακή ιχνηλάτηση” δεν θα εφαρμοσθεί από αύριο (15/3) το πρωί. Ωστόσο, όπως σημείωσε και ο Νετανιάχου, το μέτρα μίας τέτοιας ”ψηφιακής ιχνηλάτησης” των φορέων του κορονοϊού έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία στην Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι από τις πολύ λίγες χώρες της γης που έχουν στην διάθεσή τους το συγκεκριμένο λογισμικό.
Σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Από αύριο (15/3) το πρωί θα κλείσουν όλα τα κέντρα ψυχαγωγίας - τα οποία, κατά την ισραηλινή νομοθεσία νοούνται τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα. Κλείνουν από αύριο (15/3) τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων.
Στους χώρους εργασίας υποχρεωτικά θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων τουλάχιστον μεταξύ των ευρισκομένων σε κοινό χώρο.
Συνιστάται εντός της οικίας, τα μέλη της οικογένειας να τηρούν μεταξύ τους απόσταση 2 μέτρων κατά τις καθημερινές τους συναναστροφές.
Όπως μάλιστα, χαρακτηριστικά δήλωσε η αρμόδια για θέματα επιδημιολογίας του Υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Σιγκάλ Σαντέτσκι,συνιστάται στους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο της καθημερινής τους ζωής, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά μίας συμπεριφοράς που θα μπορούσε να ορισθεί ως ‘κοινωνική απομάκρυνση’.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει το εξής:Τι θα γίνει ακριβώς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Πώς θα είναι δυνατόν να τηρηθεί η απόσταση των 2 μέτρων ανάμεσα στους επιβάτες των λεωφορείων ή των τραίνων; Το αποψινό διάγγελμα του Νετανιάχου και οι διευκρινιστικές πρόσθετες δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών δεν έθιξαν αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
Αποτιμώντας το διάγγελμα και τα νέα περιοριστικά μέτρα, εν τέλει η πιο ”σκληρή γραμμή” που προωθούσε ο Υπουργός Υγείας, ραβίνος Ιακώβ Λίτσμαν, δεν επικράτησε. Και ως εκ τούτου, δεν αποφασίσθηκε να διακοπούν εντελώς οι δημόσιες συγκοινωνίες, να διαχωρισθεί η επικράτεια σε ερμητικά διαχωρισμένες ζώνες, να απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους κλπ και αυτό κυρίως λόγω της ανεπανόρθωτης ζημίας που θα προκαλείτο στην οικονομία της χώρας και στον κοινωνικό ιστό. Ο πανικός που παρατηρήθηκε στα σούπερ μάρκετλίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Νετανιάχου, αποτέλεσε μία πολύ μικρή ένδειξη του τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Σε πολιτικό επίπεδο :Ο Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς των εβραϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς (”Γαλανόλευκο”), Αβίγκντορ Λίμπερμαν (”Ισραήλ το Σπίτι Μας”) και Αμίρ Πέρετς (Εργατικοί) να συναινέσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να μην συρθεί η χώρα σε τέταρτες βουλευτικές εκλογές σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Αύριο (15/3) πρόκειται να μεταβούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δηλώσουν εάν προτείνουν για την θέση του πρωθυπουργού είτε τον Βενιαμίν Νετανιάχου είτε τον Μπένι Γκαντς. Η περιρρέουσα αίσθηση δείχνει ότι δεν αποκλείεται , υπό τις παρούσες συνθήκες, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με εκ περιτροπής πρωθυπουργία μεταξύ των Νετανιάχου και Γκαντς - και δη, με πρώτο κατά σειρά πρωθυπουργό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας της χώρας από τον κορωνοϊό.