«Ανώριμη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας να καλέσει το στρατάρχη Χαφτάρ της Λιβύης στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Από το Νταβός, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Οικονομικού Φόρουμ, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο κανάλι NTV, εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει να στηρίξει κάποιον που δεν είναι νόμιμος έναντι της νόμιμης κυβέρνησης δείχνει ότι η θέση της στο θέμα της Λιβύης είναι λάθος. Ο μόνος λόγος που κάλεσε τον Χαφτάρ ήταν για να πάει αντίθετα σε αυτό που κάναμε εμείς να υπογράψουμε το μνημόνιο. Δήθεν καλώντας τον (Χαφτάρ) να απαντήσει σε εμάς. Αλλά αυτό είναι ακατανόητο. Δεν είναι και τόσο ώριμη συμπεριφορά αυτή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για τη διαδικασία του Βερολίνου μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Εμείς δεν λέμε να αγνοηθεί η Ελλάδα. Εκεί θα ερχόταν μόνο για να φέρει στην ατζέντα τη συμφωνία για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε εμείς εκεί αλλά αυτό δεν ήταν στην ατζέντα του Βερολίνου», τόνισε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για… στενότητα αντίληψης.

«Η Ελλάδα κοιτάζει τα γεγονότα μέσα από ένα στενό παράθυρο. Εξετάζει αυτή τη διαδικασία από την άποψη της συμφωνίας μας μετη Λιβύη. Εμείς ενδιαφερόμαστε να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη», ανέφερε, κάνοντας παράλληλα συστάσεις στην Αθήνα για την Κύπρο.

«Ο γείτονάς μας η Ελλάδα πρέπει να πείσει τον ε/κ τομέα να επιδείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανατ. Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας. Μέχρι σήμερα αντί να προσπαθούν να μας αποκλείσουν, βασικά ένας από τους λόγους για τα βήματα που κάνουμε στην ανατ. Μεσόγειο είναι αυτός, επειδή κάποιες χώρες της περιοχής προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία, αντί γι’ αυτό, πρέπει να δείξουν ειλικρινά ότι είναι έτοιμοι να μοιράζονται. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στις ίδιες συστάσεις προέβη και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό ο πρόεδρός μας το είπε σε ανώτατο επίπεδο και στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ. Υπάρχει πιο ειλικρινής προσέγγιση από αυτό; Αλλά οι προσεγγίσεις της Ελλάδας δυστυχώς δεν λύνουν τα προβλήματα στην ανατ. Μεσόγειο. Δεν συμβάλλουν στο θέμα της Λιβύης. Δεν υπάρχει καμία συμβολή της Ελλάδας στο θέμα της Λιβύης ούτε θετική ούτε αρνητική, πέρα από κάποιες θυμικές κινήσεις, όπως ήταν η πρόσκληση του Χαφτάρ. Ούτε το Κατάρ προσκλήθηκε, παρόλο που είναι παίκτης. Το να προσκληθεί η Ελλάδα προκειμένου να φέρει αυτά τα θέματα στην ατζέντα (μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης) δεν είχε νόημα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι στην ατζέντα του Βερολίνου δεν ήταν οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας.