Από την τουρκική Εθνοσυνέλευση θα περάσει το μνημόνιο που συνήψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της και μετά θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη, γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει εμποδίσει τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ, ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο.
Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υπό τον τίτλο «Τώρα ξεκίνησε το παιχνίδι στη Μεσόγειο», γράφει ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου. Αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και λεπτομέρειες των συντεταγμένων των θαλάσσιων ορίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο».
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η μεγάλη συμφωνία στη Μεσόγειο προχώρησε με οδηγίες Ερντογάν. Στην τελευταία επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Λιβύης στις 18-19 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε προχθές από τους ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως η συμφωνία έγινε με μια κυβέρνηση νόμιμη ενώπιον του ΟΗΕ αποκλείει τις συζητήσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας.
Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία η οποία ορίζεται η ΑΟΖ των δύο χωρών στην Μεσόγειο, έχει δημιουργηθεί ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επιπλέον εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της έκτασης της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως αναφέρει και γράφει ότι οι εργασίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια.
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η Τουρκία κάνει έκκληση και στις άλλες χώρες που έχουν ακτογραμμή και κυρίως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με εργασίες του στρατιωτικού Τζιχάτ Γιαϊτσί, η Κύπρος στις συμφωνίες που υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «σφετερίστηκε» από το Ισραήλ 4 χιλιάδες 600 τ.χλμ, από τον Λίβανο 3 χιλιάδες 957 τ. χλμ και από την Αίγυπτο 21 χιλιάδες 500 τ.χλμ. Υποστηρίζει ότι αν αντί με την Κύπρο το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία τότε το 13 και το 12 τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, από το 8, το 9 και το 11 ένα μεγάλο μέρος του και από το 1, το 7 και το 10 ένα μέρος του. Υποστηρίζει ακόμη πως εάν η Αίγυπτος έκανε αντί με την Κύπρο, συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11 χιλιάδες 500 τ. χλμ. περισσότερα και θα είχε μέρος των τεμαχίων 4,5,6,7 και 11.
Και η εφημερίδα Σταρ στο δικό της μεγάλο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Χαλάσαμε το παιχνίδι στη Μεσόγειο» αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική. «Η συμφωνία διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή είπε "στοπ" στα αποικιοκρατικά παιχνίδια της Ευρώπης στην υφαλοκρηπίδα μας».
Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Χαλάσαμε τα σχέδια της συμμαχίας πετρελαίου», γράφει ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο έφραξε τη συμμαχία αρπαγής από Ελλάδα και Κύπρο που έχουν πίσω τους ΗΠΑ και ΕΕ.
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: ΚΥΠΕ