Την έναρξη της απόσυρσης των Κούρδων μαχητών από την Βόρεια Συρία επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως αν η απόσυρση ολοκληρωθεί μέσα σε 120 ώρες, τότε, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

 

Ο Ερτογάν πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις Δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η έκταση της ζώνης ασφάλειας, θα είναι πολύ μεγαλύτερη, ανατρέποντας τα όσα προέκυψαν μετά την χθεσινή συνάντηση του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Επικαλούμενος την συμφωνία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η ζώνη ασφάλειας είναι μήκους 440 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων, και θα επιτηρείται από Τούρκους και Αμερικανούς.

 Σε μία τέτοια περίπτωση, στην ζώνη ασφάλειας θα ενταχθούν και οι πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι, στις οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί Συριακά και Ρωσικά στρατεύματα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Ερτογάν ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να διεξάγει την επιχείρηση – λόγω της δράσης Κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων -, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι ως αποτέλεσμα ενδυναμώθηκαν οι τζιχαντιστές.

 Εξέφρασε δε την ελπίδα η Συνταγματική Επιτροπή για τη Συρία που θα συνέλθει στις 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη, να αποτελέσει την απαρχή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους, κατηγορούν την Τουρκία ότι αθετεί την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και κάνουν λόγο για βομβαρδισμό στόχων στην παραμεθόρια πόλη Ράς Αλ Αίν.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους βομβαρδισμούς πλήγηκαν κατοικημένες περιοχές και ένα νοσοκομείο.

Το SigmaLive καλύπτει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.