Στο ενδεχόμενο θερμής σύγκρουσης στην ανατ. Μεσόγειο αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες στα «διαφιλονικούμενα» - κατά την Τουρκία- τεμάχια 3 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με τον Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, καθηγητή σε θέματα οικονομικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο.
Μπορεί να δούμε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 3
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του αποστολής στην περιοχή με επιτυχία, το Γιαβούζ έδεσε στη Μερσίνα. «Η επιστροφή του Γιαβούζ στη Μερσίνα αντιμετωπίστηκε με πανηγύρια από τα ελληνικά ΜΜΕ. ‘Η Τουρκία δεν κατάφερε να βρει αέριο ή εξαιτίας των εξόδων το Γιαβούζ αποσύρθηκε’ έγραψαν. Αλλά δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου.
«Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποστολή και επέστρεψε στη Μερσίνα. Μετά τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και την αναπλήρωση του προσωπικού, το γεωτρύπανό μας ενδέχεται να πάει πιο νότια, έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης. Άρα το ‘πιο νότια’ τί σημαίνει; Το ‘πιο νότια’ σημαίνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αμφιλεγόμενες περιοχές, δηλ. σε περιοχές που η ε/κ πλευρά έχει παράσχει άδεια για έρευνες. Και ως πρώτη τέτοια περιοχή θεωρείται το αποκαλούμενο τεμάχιο 3», υποστηρίζει ο Τούρκος ειδικός.
Κίνδυνος θερμής σύγκρουσης
Η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για έρευνες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 7, ένα μέρος του οποίου ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, έχουν λάβει –σύμφωνα με τον Κουμπάρογλου- ανάλογες άδειες και στο τεμάχιο 3. «Σχεδόν όλη η περιοχή αυτή, για την οποία έχουν δώσει άδειες για έρευνες τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρείται αμφιλεγόμενη. Επομένως, είναι πολύ πιθανό μία σύγκρουση σε μία τέτοια διαφιλονικούμενη περιοχή να μετατραπεί σε πολύ θερμή», εκτιμά ο Τούρκος ειδικός στη «Γενί Σαφάκ».
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα θεωρεί ότι αν η Τουρκία στείλει το «Γιαβούζ» σε κάποια «διαφιλονικούμενη», όπως την αποκαλεί περιοχή, όπως το τεμάχιο 3 και 7, θα αποτελεί ένα νέο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας στην ένταση που καλλιεργεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας για το τεμάχιο 7 με Total και Eni.
«Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, έχει αυξηθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες. Στην υπογραφή της συμφωνίας της Ε/κ διοίκησης για το τεμάχιο 7, η Τουρκία απάντησε ότι ‘δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν έρευνες στον τομέα αυτό’. Η Τουρκία, ανάλογα με τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να αποφασίσει να στείλει σε διαφιλονικούμενη περιοχή, εάν κριθεί απαραίτητο, το Γιαβούζ. Οι Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας τονίζουν τον κίνδυνο για θερμή σύγκρουση και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και στις δύο πλευρές. Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας ωστόσο για ψυχραιμία, η Ε/κ διοίκηση δεν κάνει πίσω στην κλιμάκωση της κρίσης. Η πρόσφατη αδειοδότηση από την Ε/κ διοίκηση του αμφισβητούμενου από την Τουρκία τεμαχίου 7 σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες έχει στρέψει το βλέμμα στην αντίδραση της Άγκυρας», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.