Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται υπό απειλή σήμερα, την επομένη των βουλευτικών εκλογών που τον έφεραν σχεδόν ισόπαλο με τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, και κυρίως σε αδυναμία να σχηματίσει κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε επώδυνες συναλλαγές για τη δημιουργία ενός συνασπισμού.
 
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία για δέκα χρόνια χωρίς διακοπή, τα είχε παίξει όλα σε αυτές τις εκλογές και μπορεί να χάσει το στοίχημα, κάτι που σπάνια έχει συμβεί στην πολιτική του σταδιοδρομία.
 
Μετά την καταμέτρηση άνω του 92% των ψήφων, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το κόμμα του, το Λικούντ, και το κεντρώο Καχόλ Ναβάλ («Μπλε-Λευκό») του Γκαντς καταλαμβάνουν το καθένα 32 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού Κοινοβουλίου, και δεν καταφέρνουν, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, να φθάσουν το όριο των 61 βουλευτών ώστε να έχουν την πλειοψηφία στο σώμα.
 
«Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα (…) θα περιμένουμε μία με δύο ημέρες με την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα αποκτήσει μια κυβέρνηση ενότητας», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γκαντς.
 
Ο τελευταίος είχε καλέσει στη διάρκεια της νύχτας για μια «μεγάλη κυβέρνηση ενότητας που θα εκφράζει τη βούληση του λαού». «Ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις και θα μιλήσω με όλους», είπε.
 
Τέλος της «εποχής Νετανιάχου»;
 
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου κάλεσε για τον σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», χωρίς τη συμμετοχή «αντισιωνιστικών αραβικών κομμάτων».
 
«Δεν θα υπάρξει και δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να στηρίζεται σε αντισιωνιστικά αραβικά κόμματα, σε κόμματα που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους», είπε ο Νετανιάχου.
 
Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος συμβουλεύεται τους εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να του προτείνουν έναν πρωθυπουργό. Τα αραβικά κόμματα, που διάκεινται εχθρικά στον απερχόμενο πρωθυπουργό και αναδεικνύονται σε τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ, με 12 έδρες, έχουν ήδη δηλώσει πως θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσουν αν θα στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκαντς.
 
«Η εποχή Νετανιάχου έχει τελειώσει», δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ο Άχμεντ Τίμπι, ένας από τους τενόρους της «Ενωμένης Λίστας» των αραβικών κομμάτων. «Αν ο Μπένι Γκαντς απευθύνει κάλεσμα, θα του κοινοποιήσουμε τους όρους που θέτουμε» για να τον υποστηρίξουμε, πρόσθεσε.
 
Το Λικούντ και το κόμμα «Μπλε-Λευκό» θα πρέπει να συνομιλήσουν μεταξύ τους και/ή με άλλα κόμματα ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και να αποφύγουν το σενάριο της άνοιξης, όταν ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό έπειτα από τις εκλογές που ήταν ήδη πολύ αμφίρροπες.
 
Ως αποτέλεσμα, είχε διαλύσει το Κοινοβούλιο και είχε καλέσει σε νέες εκλογές, αυτές που διεξήχθησαν χθες, ελπίζοντας να προκαλέσει κίνηση των τεκτονικών πλακών της ισραηλινής πολιτικής προκειμένου να επιβληθεί ως επικεφαλής μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης.
 
Το αποτέλεσμα αυτών των νέων εκλογών ήταν ακόμη πιο κρίσιμο για τον Νετανιάχου καθώς έρχεται πριν από την εμφάνισή του ενώπιον της δικαιοσύνης στις 3 Οκτωβρίου για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «υπεξαίρεσης χρημάτων» και επιδιώκει να αποκτήσει κοινοβουλευτική ασυλία.
 
Όμως τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα του Απριλίου, αν εξαιρεθεί η άνοδος των αραβικών κομμάτων και του κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού του Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
 
Προς το παρόν «μη ευθυγραμμισμένος» ούτε με τον Νετανιάχου ούτε με τον Γκαντς, ο Λίμπερμαν κατέλαβε εννέα έδρες που μπορεί να κρίνουν την ισορροπία και κάλεσε για τον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
 
«Δεν υπάρχει παρά μία επιλογή για εμάς και αυτή είναι ο σχηματισμός μιας ευρείας φιλελεύθερης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Ισραήλ Μπεϊτενού, το κόμμα Μπλε-Λευκό και το Λικούντ», δήλωσε ο Λίμπερμαν, αποκλείοντας τη συμμετοχή υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων και αραβικών κομμάτων.
 
Ο Λίμπερμαν πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία ενάντια στα υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα, συμμάχους του Λικούντ του Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να κάνει το Ισραήλ θρησκευτικό κράτος. Εκτός από τα υπερορθόδοξα κόμματα, ο Λίμπερμαν ασκεί σφοδρή κριτική τα τελευταία χρόνια και στα αραβικά κόμματα.
 
«Το Ισραήλ έχει ένα πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες η χώρα υπέφερε από μια αιμάσσουσα πληγή. Έχουμε προσβληθεί από την αρρώστια του μίσους (…) Ορισμένοι θέλουν να δουν τις διαιρέσεις να αυξάνονται ανάμεσα στη ‘δεξιά’ και την ‘αριστερά’ αλλά είναι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο που μεγεθύνεται η αρρώστια», σημειώνει σήμερα ο Ισραηλινός αναλυτής Μπεν-Ντρορ Γεμινί στις στήλες της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.
 
«Όμως μια στενή κυβέρνηση, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει το πρόβλημα και να καταστήσει πιο ευάλωτο το Ισραήλ. Έχουμε ανάγκη από μια θεραπεία και η μοναδική δυνατή θεραπεία στην παρούσα κατάσταση είναι η ενότητα, μια κυβέρνηση ενότητας», υποστηρίζει.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ