Την απαραίτητη διευκρίνιση ότι "η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ έτσι κι αλλιώς" και δεν σχετίζεται με την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, προβαίνει αρμοδίως σήμερα η Κομισιόν, μετά από δημοσιεύματα περί δηλώσεων "αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας" που αποδίδονται στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, «Για την συμφωνία επανεισδοχής είχαμε ήδη ενημερώσει γραπτώς την Ε.Ε. ότι δεν θα την εφαρμόσουμε λόγω της καθυστέρησης άρσης της βίζας. Δηλαδή, η συμφωνία επανεισδοχής θα μπει σε ισχύ ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τη βίζα. Με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, η συμφωνία επανεισδοχής θα άρχιζε να εφαρμόζεται και έξι μήνες μετά θα έμπαινε σε εφαρμογή η συμφωνία για τη βίζα. Αλλά εμείς προτείναμε να εφαρμοστούν ταυτόχρονα η συμφωνία επανεισδοχής με τη συμφωνία για τη βίζα και αργότερα ενημερώσαμε την Ε.Ε. και γραπτώς γι’ αυτό. Από την Ε.Ε. δεν ήρθε καμιά γραπτή απάντηση. Και αυτοί άλλωστε γνωρίζουν τον λόγο».
Ενώ η δήλωση Τσαβούσογλου ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» της Άγκυρας στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Τουρκία για τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δηλώσεις της Αναπληρώτριας Επικεφαλής Εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτώ, δεν αλλάζει κάτι στην εν λόγω συμφωνία.
Συγκεκριμένα, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι "εχουμε δει τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία δεν αναφέρονται στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (για το μεταναστευτικό), αλλά στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ."
"Όσον αφορά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αμφότερα τα μέρη παραμένουν αφοσιωμένα στη συνεχή εφαρμογή της", ξεκαθαρίζει η κ. Μπερτώ.
"Όσον αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η πλήρης εφαρμογή της σε όλες τις διατάξεις της παραμένει μία από τις προϋποθέσεις για την ελευθέρωση των θεωρήσεων", σημειώνει η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της Κομισιόν.
"Η Κομισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεμών σημείων αναφοράς του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση της visa", καταλήγει στη δήλωσή της.
Προς αποφυγήν παρανοήσεων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αναστέλλει» την συμφωνία επανεισδοχής που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζει. Η συμφωνία είναι ένα από τα benchmarks της visa liberalization (ένα άλλο είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας).
Κοινώς, δεν υπάρχει αλλαγή στην πράξη σε σχέση με το πόσους παίρνει πίσω. Η Τουρκία έχει διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα που εφαρμόζει μερικώς και εν μέσω προβλημάτων που προέρχονται και από την ελληνική πλευρά. Η Δήλωση ΕΕ Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν επηρεάζεται.
Σημειώνεται ότι για τη φιλελευθεροποίηση απαιτείται και η συνομολόγηση από την Τουρκία ορισμού για την τρομοκρατία σύμφωνου με το Δίκαιο της ΕΕ, αλλά και άλλες 5 προϋποθέσεις.
Η ΕΕ ζητά επίσημα και σε κάθε ευκαιρία, όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, να ισχύει χωρίς διακρίσεις έναντι όλων των Κρατών Μελών, προφανώς περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.