Άρθρο αναφορικά με τις ενέργειες της ΕΕ κατά της Τουρκίας δημοσιεύει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). 

Το άρθρο αναφέρει, «Σε αντίδραση για τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου έξω από την Κύπρο, η ΕΕ σκέπτεται να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία περί εναέριας κυκλοφορίας. Όπως προκύπτει από ένα σχέδιο εγγράφου για διαβουλεύσεις των Πρέσβεων, θα μπορούσαν επιπλέον να περικοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να περιοριστεί η χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας λέγεται ότι θα αποφασιστούν, κατά βούληση της Κύπρου, ήδη την ερχόμενη εβδομάδα στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Με τις κυρώσεις η ΕΕ θέλει να κινητοποιήσει την Τουρκία για να σταματήσει τις θεωρούμενες παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο έξω από την Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει στη θέση της ότι τα ύδατα στα οποία δραστηριοποιείται ανήκουν στη λεγόμενη υφαλοκρηπίδα της. Η Τουρκία κρατεί υπό κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1974 και θέλει να εξασφαλίσει με τις γεωτρήσεις το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στις συναλλαγές για το φυσικό αέριο", αναφέρει το DPA.

Για τον οικονομικό κόσμο-συνεχίζει- και τους καταναλωτές, τα σχεδιαζόμενα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν κακές ειδήσεις. Γιατί η σχεδιαζόμενη συμφωνία για την εναέρια κυκλοφορία πρόκειται στην πραγματικότητα να διευκολύνει νέες αεροπορικές συνδέσεις και να μειώσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελευταία θεωρούσε δεδομένο ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα μειωθούν μετά το άνοιγμα της αγοράς μέχρι και κατά 50% και θα δημιουργηθούν  μέχρι και 48.000 νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

Νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters είχε δημοσιεύσει παρόμοιο θέμα όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ