Ο φόβος είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στην ισλαμική Κυβέρνηση ΑΚΡ στην Τουρκία και αποτελεί ουσιαστικά τη βασική αιτία πίσω από τα συνεχιζόμενα πογκρόμ συλλήψεων προς κάθε υποψήφιο «αντιφρονούντα». Η δυσπιστία του Ταγίπ Ερντογάν προς τις ένοπλες αλλά και μυστικές δυνάμεις της χώρας, ανάγκασαν τον Τούρκο Πρόεδρο να προχωρήσει στην αύξηση των μέτρων ασφάλειας μέσω της ενίσχυσης ενός ιδιωτικού στρατού, που έχει ως βιτρίνα την εταιρεία SΑDAT.  Η SADAT ισχυρίζεται επίσημα πως έχει ως μοναδική αποστολή την «παροχή συμβουλευτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών και εκπαίδευση στον τομέα της διεθνούς άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας».  Ωστόσο, μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης και αρκετοί επικριτές, γνωρίζουν πως η πραγματική αποστολή της SADAT είναι η εκπαίδευση επίσημων ή ανεπίσημων παραστρατιωτικών δυνάμεων για αντιμετώπιση πολέμων του ίδιου του Ερντογάν τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας

Μιλώντας επί του θέματος στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας Σάββας Καλεντερίδης επεσήμανε πως ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού, σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό περίπου 85% του στρατού είναι Κεμαλιστές, το 14% του Γκιουλέν και μόνο το 1% πιστεύει στο ΑΚΡ. «Με ένα στρατό που έχει χάσει το 65% των επιτελικών του αξιωματικών, είναι φυσικό ο Ερντογάν να προσπαθήσει να αποκτήσει μια παραστρατιωτική οργάνωση για να μπορέσει να σταθεί όρθιος μέχρι και το 2019, όπου είναι και μια κρίσιμη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «εταιρεία» SADAT ιδρύθηκε το 2012 και έχει ως ιδιοκτήτη έναν εκ των ανώτερων συμβούλων του Ερντογάν, τον Αντνάν Τανριβέρντι. Μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν έφερε τον Τανριβέρντι στο γραφείο του ως επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο, την ίδια ώρα που πολλοί Ισλαμιστές που απολύθηκαν από τον στρατό και βρήκαν καταφύγιο στη SADAT, για να επανενταχθούν στη συνέχεια στον στρατό. Η  SADAT έχει αναλάβει σιγά σιγά τον ρόλο της προσωπικής πολιτοφυλακής του Ερντογάν και εξελίσσεται σε ανάλογο σώμα όπως ήταν η θρησκευτική πολιτοφυλακή του Ιράν, με όνομα Φρουροί της Επανάστασης.

Ουσιαστικά, η εταιρεία είναι ένας παραστρατιωτικός βραχίονας, ο οποίος ήρθε στην επιφάνεια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία της 15 Ιουλίου 2016. Σε ανάλυσή του επί του θέματος, ο Αμερικάνος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν εκείνο το βράδυ μέλη της SADAT να πυροβολούν προς τα πλήθη. Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποψιάζονται μάλιστα ότι οι σκοπευτές της SADAT ευθύνονται για ορισμένους νεκρούς στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Όσον αφορά στις διασυνδέσεις της «εταιρείας» -και κατ’ επέκταση του Ερντογάν- με τις τρομοκρατικές ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής, ο κ. Καλεντερίδης επεσήμανε πως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους» και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγόρησε πρόσφατα φανερά την Τουρκία ότι υποστηρίζει την Αλ Νούρσα και άλλες ισλαμιστικές ομάδες που εδρεύουν στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Στην ιστοσελίδα της SADAT υπάρχει και το σήμα της εταιρείας, όπου σε χάρτη η Κύπρος και η Τουρκία είναι με κόκκινο χρώμα, ενώ η Βόρεια Αφρική, η  Μέση Ανατολή και ο Κόλπος με πράσινο χρώμα.