Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανάφερε σήμερα το αφήγημα της Τουρκίας ως "καταφυγίου" των κατατρεγμένων και θυμήθηκε το Αιγαίο, αλλά όχι από τη σκοπιά του υπεύθυνου για την προώθηση προσφυγικών ροών, αλλά μέσα από το πρίσμα των απωθήσεων και των ναυαγίων που, κατά την τουρκική οπτική, βαραίνουν κυρίως άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας προσεκτικά διατυπωμένες αναφορές, έσπευσε να καταδείξει την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ευθύνονται για την ανθρώπινη μάστιγα στις αρχές του 21ου αιώνα.
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν μετανάστες που σκοτώθηκαν μέσα σε βάρκες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αυτά τα έχουμε δει και τα έχουμε βιώσει όλοι μαζί και ήταν απάνθρωπα», είπε σε μία ομιλία γεμάτη συμβολισμούς και αιχμές κατά της Δύσης στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Η διαχείριση του μεταναστευτικού στον Αιώνα της Τουρκίας".
Χωρίς να αναφερθεί στη δική του πολιτική προωθήσεων, φρόντισε να υπενθυμίσει εικόνες ντροπής από τα σύνορα της Ευρώπης, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες εναντίον εκείνων που καταγγέλλουν την Τουρκία για τη μεταναστευτική διαχείριση.
«Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω εδώ τα εξής: Παρόλο που είναι κυρίως οι πολιτικές των δυτικών δυνάμεων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν, όταν πρόκειται για κατανομή των βαρών, καμία από αυτές δεν εμφανίζεται».
Η Ανατλία, μεταναστευτικό σταυροδρόμι
Με αναφορά στη γεωγραφική της μοίρα, ο Ερντογάν επανάφερε το διαχρονικό του αφήγημα για τη θέση της Τουρκίας ως αναπόφευκτο επίκεντρο των παγκόσμιων αναταράξεων.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων. Σήμερα, όπως και εδώ και αιώνες, λειτουργεί ως κέντρο εξουσίας μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Ως εκ τούτου, επηρεαζόμαστε άμεσα από τις αστάθειες στην άμεση γειτονιά μας», ανέφερε και υπενθύμισε ότι η φιλοξενία των κατατρεγμένων αποτελεί κομμάτι της τουρκικής ιστορίας.
«Η Ανατολία ήταν πάντα πατρίδα μεταναστών σε όλη την ιστορία. Όλοι οι καταπιεσμένοι άνθρωποι που υπέστησαν διώξεις, τυραννία και βία στις πατρίδες τους έβλεπαν πάντα την Ανατολία, τη γη της Τουρκίας, ως ασφαλές λιμάνι», ισχυρίστηκε.
Ο Ερντογάν επιχείρησε να αποδείξει ότι το τουρκικό έθνος είχε πάντοτε ανοιχτή αγκαλιά σε όσους η Ευρώπη κυνηγούσε και απέρριπτε.
«Από τους Εβραίους που διέφυγαν από την Ιερά Εξέταση μέχρι τους Χριστιανούς στην Ανατολική Ευρώπη, από τους Μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές μας στον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι εκείνους που διέφυγαν από τις ναζιστικές διώξεις, όλοι χτύπησαν την πόρτα της χώρας και του έθνους μας».
4.000.033 πρόσφυγες/μετανάστες στην Τουρκία
Μιλώντας και με αριθμούς, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν συνολικά 4 εκατομμύρια 33.000 μετανάστες (στη χώρα μας). Χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει, ο αριθμός αυτός μειώνεται μέρα με τη μέρα».
«Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της ασφάλειας της χώρας μας και της προστασίας της δημογραφικής μας δομής, αλλά δεν θα καταδικάσουμε και την Τουρκία σε μία ρητορική μίσους από μιας χούφτα ρατσιστών που σπέρνουν συνεχώς τον φόβο στην κοινωνία», είπε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έχει καταστήσει τη χώρα σε «σκουπιδότοπο προσφύγων».