Η Κίνα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο άλμα στις κατασκευές σε εξωγήινα περιβάλλοντα. Η προγραμματισμένη για το 2028 αποστολή Chang'e 8 έχει στόχο να δοκιμάσει την παραγωγή τρισδιάστατα εκτυπωμένων τούβλων χρησιμοποιώντας σεληνιακή σκόνη – με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται η ανάγκη μεταφοράς οικοδομικών υλικών από τη Γη στη Σελήνη.

Στο επίκεντρο της αποστολής, που αποτελεί μέρος του σχεδίου της Κίνας για την οικοδόμηση μιας μόνιμης βάσης στο φεγγάρι, βρίσκεται μια νέα συσκευή ικανή να παράγει τούβλα από σεληνιακό ρηγόλιθο, αναφέρει το Daily Galaxy.

«Έχουμε αναπτύξει την πρώτη συσκευή στον κόσμο που παράγει τούβλα από σεληνιακό έδαφος. Αυτό το σύστημα αξιοποιεί το ηλιακό φως, συλλέγει την ηλιακή ενέργεια και τη μεταδίδει στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες», εξήγησε στην κινεζική τηλεόραση ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιαστής του προγράμματος.

Η συσκευή συγκεντρώνει το ηλιακό φως για να επιτύχει ακραίες θερμοκρασίες – μεταξύ 1.400 και 1.500 βαθμών Κελσίου – ικανές να λιώσουν το σεληνιακό έδαφος. «Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να διαμορφώσει το λιωμένο υλικό σε τούβλα διαφόρων προδιαγραφών», πρόσθεσε ο Wu.

Δοκιμές στον διαστημικό σταθμό Tiangong

Μία από τις πιο επαναστατικές πτυχές αυτής της προσέγγισης είναι η ανεξαρτησία της από πόρους που παρέχονται από τη Γη, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει ριζικά το κόστος και την πολυπλοκότητα των μελλοντικών σεληνιακών αποστολών.

«Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε πόρους που βρίσκονται στο φεγγάρι, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουμε νερό και άλλα υλικά από τη Γη», συμπλήρωσε ο Wu.
Για να δοκιμάσει την τεχνολογία, η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει τούβλα χρησιμοποιώντας προσομοιωτές σεληνιακού εδάφους, δηλαδή υλικά που μιμούνται την πραγματική σεληνιακή σκόνη. Αυτά τα δείγματα υποβάλλονται επί του παρόντος σε τριετείς δοκιμές αντοχής στον διαστημικό σταθμό Tiangong, όπου εκτίθενται σε διαστημική ακτινοβολία, θερμικές διακυμάνσεις και συνθήκες κενού. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί κατά πόσον τα υλικά αυτά μπορούν πραγματικά να αντέξουν το σκληρό περιβάλλον της Σελήνης.

Τα επόμενα βήματα

Πριν από την Chang'e 8, η Κίνα θα εκτοξεύσει την αποστολή Chang'e 7 το 2026 για να ανιχνεύσει το νότιο πόλο της Σελήνης αναζητώντας ενδείξεις παγωμένου νερού σε σκιώδεις κρατήρες. Αυτή η αποστολή θα μεταφέρει όργανα και έναν ρομποτικό εξερευνητή που θα μπορεί να πραγματοποιεί άλματα και να εξερευνά δύσβατα σημεία. Τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής θα επηρεάσουν το πώς και πού θα δημιουργηθεί ο σχεδιαζόμενος Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός, τον οποίο η Κίνα οραματίζεται ως μόνιμο φυλάκιό της στον νότιο πόλο του φεγγαριού.

Διαβάστε επίσης: Η απερχόμενη Κυβέρνηση της Αυστραλίας υπόσχεται δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής

Πηγή: cnn.gr