Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ ζητούν μεταξύ άλλων οι Ευρωβουλευτές των επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) σε έκθεση που ενέκριναν την Πέμπτη με 90 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 5 αποχές, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της θέσης τους για την πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και για ενδυνάμωση της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας στην ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιμείνει στη θέσπιση ενός ισχυρού κανονισμού που θα δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις κοινές προμήθειες προκειμένου να οικοδομήσουν κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες» ανέφερε η πρόεδρος της SEDE, Μαρί - Άγκνες Στρακ - Ζίμερμαν (Renew, Γερμανία).

Με την έγκριση της θέσης του Κοινοβουλίου σε επίπεδο επιτροπών μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο της ΕΕ για τη τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας την οποία πρότεινε η Κομισιόν στις 5 Μαρτίου.

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία (EDIP) θα έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ, και να πάει ένα βήμα παραπέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη προχωρούν για ενίσχυση της παραγωγής και για κοινές αγορές.

Οι Ευρωβουλευτές των επιτροπών ITRE και SEDE θεωρούν πως η χρηματοδοτική συνεισφορά των κρατών μελών στο EDIP που έχει προτείνει η Κομισιόν θα πρέπει να αυξηθεί, ενώ θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην συγκέντρωση παραγγελιών για ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων, και ενισχυμένη χρήση της πρακτικής των κοινών προμηθειών.

Ακόμα, οι Ευρωβουλευτές ζητούν όπως το νέο πρόγραμμα εστιάσει ιδιαίτερα στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, στην ενίσχυση και επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής, τη μείωση των χρόνων παραγωγής και παράδοσης, και την αύξηση των αποθεμάτων.

«Είναι καιρός να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από εξωτερικούς παράγοντες. Μια κυρίαρχη Ευρώπη είναι μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη, και αυτή η ψηφοφορία για το EDIP είναι ένα σαφές βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τη πλευρά του Ραφαέλ Γκλούκσμαν, (S&D, Γαλλία), συνεισηγητής της έκθεσης από την SEDE.

«Το έργο των επιτροπών μας στο πλαίσιο της ταχείας διαδικασίας σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το επερχόμενο στάδιο του τριμερούς διαλόγου μόλις το Συμβούλιο καθορίσει τη θέση του» ανέφερε ο συνεισηγητής από την πλευρά της ITRE, Φρανσουά - Ξαβιέρ Μπελαμί (ΕΛΚ, Γαλλία), τονίζοντας ότι η ταχύτητα με την οποία προχώρησε η έγκριση φαινόταν αδύνατη πριν από μερικές εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη των δύο επιτροπών συμφώνησαν ακόμα στην εισαγωγή κριτηρίου για αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων, μέσω χρηματοδότησης από το EDIP μόνο προϊόντων των οποίων το κόστος των εξαρτημάτων που προέρχονται από την ΕΕ ή συνδεδεμένες χώρες θα αποτελεί τουλάχιστον το 70% της αξίας του τελικού προϊόντος.

Επίσης συμφωνούν πως στα επιλέξιμα για χρηματοδότηση αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να εμπλέκονται τουλάχιστον έξι κράτη μέλη ή τουλάχιστον τέσσερα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο συμβατικών στρατιωτικών απειλών, με την Ουκρανία επίσης να μπορεί να συμμετάσχει.

Συμφώνησαν ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός ευρωπαϊκός «μηχανισμός στρατιωτικών πωλήσεων» για ενίσχυση της ζήτησης αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας εθελοντικής δομής για ενίσχυση της συνεργασία των κρατών μελών καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του αμυντικού εξοπλισμού. Προτείνουν περαιτέρω

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμα τη στήριξή τους στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου στήριξης για την Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου κανονισμού EDIP, καθώς η χρηματοδότηση αυτή θα διευκολύνει τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των αμυντικών φορέων της ΕΕ και της Ουκρανίας και θα αυξήσει τις προμήθειες της ΕΕ για αμυντικές ικανότητες που παράγονται στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και για την ίδια τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ