Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά όσους –κατά την άποψή του– χρησιμοποιούν την αγωνία των πολιτών για μικροπολιτικά οφέλη. Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου γραφείου της ΟΥΕΦΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε τη χρήση των φυσικών καταστροφών ως «πολιτικό εργαλείο» και εξαπέλυσε έμμεση επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, διατηρώντας για άλλη μια φορά τον ρόλο του ηγέτη-κηδεμόνα της εθνικής συνοχής.
Ανάπλαση ή ανακατασκευή της εικόνας της Πόλης;
«Έχουμε αλλάξει το πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης», διακήρυξε, αναφερόμενος στα εκτεταμένα έργα υποδομών, από το νέο αεροδρόμιο έως τα σιδηροδρομικά συστήματα.
Στην πιο έντονη και πολιτικά φορτισμένη ενότητα της ομιλίας του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον σεισμό που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι «η παρηγοριά μας είναι ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής» και υπογραμμίζοντας τη γρήγορη αντίδραση των αρμόδιων αρχών.
Ωστόσο, η αναφορά του στους «καιροσκόπους που προσπαθούν να αρπάξουν κορμούς από την πλημμύρα» δεν αφήνει αμφιβολίες για το πολιτικό του σχόλιο: μια απευθείας μομφή προς την αντιπολίτευση που, σύμφωνα με τον ίδιο, εκμεταλλεύεται τις καταστροφές για να ασκήσει κριτική.
«Δεν εγκρίνουμε τη χρήση θεμάτων που αφορούν όλους, όπως οι σεισμοί, να γίνονται αντικείμενο καθημερινής πολιτικής. Δεν θέλουμε καβγάδες με κανέναν σε τόσο ευαίσθητες στιγμές. Επιπλέον, το θεωρούμε προσβολή για το έθνος μας. Καλούμε τους καιροσκόπους που κάνουν αγώνα δρόμου για να αρπάξουν κορμούς από την πλημμύρα να αποκτήσουν συνείδηση και να λειτουργήσουν υπεύθυνα», είπε, καλώντας στη συνέχεια σε «ενσυναίσθηση».
«Οτιδήποτε πλήττει αυτό το αίσθημα ενσυναίσθησης είναι λάθος. Είναι καιρός να βάλουμε την πέτρα πάνω στην πέτρα και όχι λόγια πάνω στα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αστικός μετασχηματισμός ως απάντηση στους "περιθωριακούς"
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέστησε σαφές ότι η λύση βρίσκεται στον αστικό μετασχηματισμό, ανεξαρτήτως αντιρρήσεων.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στον αστικό μετασχηματισμό. Μπορούμε να καλύψουμε απόσταση όταν ενώνουμε τα χέρια», είπε, διαχωρίζοντας τους «αντιρρησίες» από τον λαό που, όπως άφησε να εννοηθεί, επιθυμεί δράση και όχι αντιπαράθεση.
«Ο Θεός να προστατεύει το έθνος μας από κάθε είδους ατυχήματα», κατέληξε ο Ερντογάν, σε μια επίκληση που συγχωνεύει το θείο με το κρατικό, τη μοίρα με την πολιτική.