Η πρώτη έρευνα του Νεπάλ για την απειλούμενη λεοπάρδαλη του χιονιού καταδεικνύει ότι υπάρχουν σχεδόν 400 από αυτά τα μεγάλα αιλουροειδή στη χώρα.
Η απώλεια οικοτόπων, η κλιματική αλλαγή και η λαθροθηρία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους πληθυσμούς της λεοπάρδαλης του χιονιού σε όλη την Ασία, που έχει χαρακτηριστεί ως «ευάλωτο» είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Η έρευνα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη προσφέρει ελπίδα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αριθμοί βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Με παχιά γκρίζα γούνα διάστικτη με σκούρες κηλίδες και μεγάλα πόδια που λειτουργούν ως φυσικά παπούτσια χιονιού, το είδος αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί και κρύβεται γρήγορα, καθιστώντας την έρευνα πεδίου δύσκολη.
«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα στο ταξίδι διατήρησης της λεοπάρδαλης του Νεπάλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαριμπχάντρα Ατσάρια, ανώτερη οικολόγος στο Τμήμα Εθνικών Πάρκων και Διατήρησης Άγριας Ζωής.
«Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε αυθεντικά δεδομένα», εξήγησε.
Υπολογίζεται ότι μετρήθηκαν συνολικά 397 λεοπαρδάλεις του χιονιού, που προσδιορίστηκαν μέσω κάμερας με αισθητήρα κίνησης και γενετικής ανάλυσης, σε επτά βασικές περιοχές.
Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού είναι οι λιγότερο μελετημένες από τις μεγάλες γάτες παγκοσμίως, λόγω της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού τους και των απομακρυσμένων ορεινών οικοτόπων που κατοικούν.
«Το Νεπάλ έχει μόνο το δύο τοις εκατό του μεγέθους των ενδιαιτημάτων της λεοπάρδαλης του χιονιού παγκοσμίως, αλλά φιλοξενούμε το 10 τοις εκατό του συνολικού εκτιμώμενου πληθυσμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκάνα Γκουρούνγκ, εκπρόσωπος της χώρας στο WWF Νεπάλ.
Το Νεπάλ έχει επαινεθεί παγκοσμίως για τις προσπάθειές του να προστατεύσει την άγρια ζωή που βοήθησε αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένων των τίγρεων και των ρινόκερων, να επιστρέψουν ενώ ήταν υπό εξαφάνιση.
Πηγή: ΚΥΠΕ