Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών, τα βλέμματα του Kαθολικού κόσμου στρέφονται στη Ρώμη καθώς η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων.

 

Η κηδεία του Πάπα αναμένεται να τελεστεί εντός εννέα ημερών, ενώ η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του, από το Κονκλάβιο, θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, αφού προηγηθούν οι γενικές συνελεύσεις των καρδιναλίων.

Η ιστορική εκλογή του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα είχε σηματοδοτήσει μία καμπή στην καθολική εκκλησία. Σύμφωνα με την Daily Mail, το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι αν ήρθε η ώρα για τον πρώτο μαύρο ή ασιάτη Πάπα.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου

Μάλιστα, οκτώ καρδινάλιοι ξεχωρίζουν στη «μάχη» της διαδοχής, καθώς το Βατικανό ετοιμάζεται για το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Πάπα.

 

Ειδικότερα:

Πίτερ Τούρκσον

Ο Πίτερ Τούρκσον, πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Με καταγωγή από την Γκάνα, είχε σταλεί από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν. Στα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ κρατά ενδιάμεση στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι υπερβολικά αυστηροί, αλλά και ότι οι τοπικές απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί φαβορί και στο Κονκλάβιο του 2013.

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Η εκλογή του Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θα σήμαινε την άνοδο του πρώτου Ασιάτη Πάπα, σε μια περιοχή με ταχέως αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Παρότι έχει εκφράσει αντίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό. Έχει δηλώσει ότι η Εκκλησία υπήρξε σκληρή απέναντι σε ομοφυλόφιλους και διαζευγμένα ζευγάρια, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, παρεμποδίζει το ποιμαντικό έργο.

Πιέτρο Παρολίν

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, αποτελεί τον «υποψήφιο της συνέχειας». Παρότι θεωρείται μετριοπαθής, δεν φτάνει τις φιλελεύθερες θέσεις του προκατόχου του. Το 2015 χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση του γάμου  ομοφύλων στην Ιρλανδία «ήττα για την ανθρωπότητα». Η φήμη του έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της συμφωνίας του Βατικανού με την Κίνα το 2018, την οποία πολλοί θεωρούν υπερβολικά υποχωρητική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πέτερ Έρντο

Ο Πέτερ Έρντο, Αρχιεπίσκοπος της Εστεργκομ-Βουδαπέστης, θα ήταν ο δεύτερος Πάπας μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ που προέρχεται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ. Έχει υπερασπιστεί το έργο του προκατόχου του, Γιόζεφ Μινσέντι, που διώχθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Έρντο έχει εκφράσει αυστηρές θέσεις, δηλώνοντας ότι οι διαζευγμένοι και αυτοί που έχουν παντρευτεί ξανά δεν πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία.

Χοσέ Τολεντίνο

Ο Χοσέ Τολεντίνο, προερχόμενος από τη Μαδέρα, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας πιο σύγχρονης Εκκλησίας. Έχει καλέσει τους θεολόγους να εμπλακούν στον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από τον κινηματογράφο και τη μουσική. Έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του Βατικανού και θεωρείται μια «φρέσκια» παρουσία.

Ματέο Ζούπι

Ο Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια από το 2015 και καρδινάλιος από το 2019, επελέγη από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 2023 επισκέφθηκε τη Μόσχα, συναντώντας τον Πατριάρχη Κύριλλο, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μάριο Γκρεκ

Ο Μάριο Γκρεκ, πρώην επίσκοπος της Γκόζο και νυν Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, έχει καλέσει την Εκκλησία να υιοθετήσει «μια νέα γλώσσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και διαζευγμένους. Ωστόσο, η προσέγγισή του παραμένει μάλλον παραδοσιακή σε βασικά θέματα.

Ρόμπερτ Σαρά

Ο Ρόμπερτ Σαρά από τη Γαλλική Γουινέα είναι ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Η ηλικία του λειτουργεί ως μειονέκτημα, αλλά διαθέτει μακρά εμπειρία στο Βατικανό, ήδη από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄. Έντονα συντηρητικός, έχει καταδικάσει την «ιδεολογία των φύλων» και έχει τοποθετηθεί με σφοδρότητα κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Διαβάστε επίσης:

 Παγκόσμιο κύμα συλλυπητηρίων μηνυμάτων για το θάνατο Πάπα Φραγκίσκου

Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα για την κηδεία του-Πώς άλλαξε το τελετουργικό

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα