Σε διπλό μέτωπο, διπλωματικό και εσωτερικό, βρίσκονται οι ισραηλινές αρχές, καθώς αφενός απαγόρευσαν την είσοδο σε Γάλλους Βουλευτές και αφετέρου η πολιτική αντιπαράθεση για την αποπομπή του αρχηγού της Σιν Μπετ πυροδοτεί φόβους για ακραίες καταστάσεις.

Το Ισραήλ ακύρωσε τις θεωρήσεις εισόδου για αντιπροσωπεία μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, κυρίως της αριστεράς, μόλις δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στη χώρα και στα παλαιστινιακά εδάφη (20-24 Απριλίου). Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί Βουλευτές όπως οι Φρανσουά Ρουφέν και Αλεξί Κορμπιέρ, κατήγγειλε «συλλογική τιμωρία» και «μείζονα ρήξη των διπλωματικών σχέσεων», ζητώντας την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι αιρετοί, προσκεκλημένοι του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, τονίζουν ότι τέτοιες αποστολές ενισχύουν εδώ και 35 χρόνια τις διεθνείς συνεργασίες και τον πολιτισμό της ειρήνης. Σημειώνουν επίσης τη διαχρονική τους θέση υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία, συνδέοντας την απαγόρευση με τις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν περί πιθανής αναγνώρισης τον Ιούνιο – κίνηση που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «τεράστια ανταμοιβή για την τρομοκρατία».

Το ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την ακύρωση των θεωρήσεων, επικαλούμενο νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου σε άτομα που θεωρείται ότι δρουν εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από παρόμοιο περιστατικό απέλασης δύο Βρετανίδων Βουλευτών των Εργατικών στις αρχές Απριλίου. Η γαλλική αντιπροσωπεία ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν και διαβήματα προς τις ισραηλινές αρχές για νέα άδεια επίσκεψης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ, εξέφρασε έντονους φόβους για «πολιτική δολοφονία», καταγγέλλοντας «εκστρατεία υποκίνησης μίσους» κατά του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ), Ρόνεν Μπαρ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τον αποπέμψει.

«Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή. Αν δεν το σταματήσουμε αυτό, θα υπάρξει μια πολιτική δολοφονία (...) Εβραίοι θα σκοτώνουν Εβραίους», δήλωσε ο κ. Λάπιντ, τονίζοντας ότι οι σοβαρότερες απειλές στοχεύουν τον Μπαρ. Η αποπομπή του Μπαρ, στον απόηχο των παραλείψεων της 7ης Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, με την αντιπολίτευση και τη γενική εισαγγελέα να μιλούν για «απολυταρχική παρεκτροπή». Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καλέσει κυβέρνηση και εισαγγελία να βρουν συμβιβασμό, ενώ φημολογείται ότι ο Μπαρ ίσως παραιτηθεί σύντομα.

Ο κ. Λάπιντ, αν και θεωρεί ότι ο κ. Μπαρ θα έπρεπε να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την εκστρατεία μίσους κατά του επικεφαλής της Σιν Μπετ, παρουσιάζοντας μάλιστα απειλές θανάτου από τα social media. «Σταματήστε το», είπε απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, καλώντας τον να στηρίξει τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το κλίμα αυτό αναβιώνει μνήμες από την περίοδο πριν τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν το 1995, όταν ο Νετανιάχου, τότε στην αντιπολίτευση, είχε κατηγορηθεί ότι δεν εμπόδισε την εκστρατεία μίσους κατά του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ