Μια σειρά από viral βίντεο στο TikTok, που δείχνουν Κινέζους εργάτες να κατασκευάζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας πανομοιότυπα με επώνυμα είδη πολυτελείας, αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη για την ποιότητα των προϊόντων "Made in China".
Παρότι τα βίντεο μεταδίδουν παραπληροφόρηση, αναδεικνύουν μια αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών: λιγότερη εμπιστοσύνη στις μάρκες, μεγαλύτερη επιθυμία για πρόσβαση και πρόθεση να παρακάμψουν τους φραγμούς σε είδη πολυτελείας.
Ενώ οι μεγάλες εταιρείες όπως η Louis Vuitton διαθέτουν τα νομικά μέσα για να προστατεύσουν την εικόνα τους, οι ανεξάρτητοι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την εξάπλωση των απομιμήσεων. Ωστόσο, για την Κίνα, αυτή η τάση λειτουργεί και ως επίδειξη εθνικής υπερηφάνειας για τη δεξιοτεχνία της παραγωγής της.
Η νέα τάση αυτή τάση στο TikTok προκαλεί αναταράξεις στον κόσμο της πολυτελούς μόδας, καθώς εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες εργοστασίων και influencers από την Κίνα «ξεσκεπάζουν» τις υποτιθέμενες κοινές αλυσίδες παραγωγής διάσημων brands όπως Gucci, Prada και Louis Vuitton με λιγότερο γνωστές ετικέτες.
Με το hashtag #chinamanufacturer να μετρά πάνω από 11.700 αναρτήσεις, οι δημιουργοί περιεχομένου προχωρούν ακόμη και σε δημοσίευση στοιχείων κατασκευαστών, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν κατευθείαν από τα εργοστάσια, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο, από τον λογαριασμό Senbags2, ισχυριζόταν ότι το 80% των επώνυμων πολυτελών τσαντών κατασκευάζεται στην Κίνα. Το βίντεο ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια προβολές πριν αφαιρεθεί και ο λογαριασμός απενεργοποιηθεί προσωρινά. Ο λογαριασμός επέστρεψε, συνεχίζοντας να πυροδοτεί τη συζήτηση.
Το φαινόμενο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Κίνας, όπου οι δασμοί έχουν φτάσει το 145%. Παράλληλα, η αποκαλυπτική αυτή τάση τροφοδοτεί τον θυμό των καταναλωτών που νιώθουν ότι πληρώνουν υπέρογκα ποσά για προϊόντα που παράγονται σε εργοστάσια χαμηλού κόστους.
Πολλά από αυτά τα εργοστάσια προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, κάνοντας απευθείας πωλήσεις μέσω livestreaming και αποκτώντας παγκόσμιο κοινό. Η αλλαγή αυτή αντανακλά την αυξανόμενη απαίτηση της Generation Z για διαφάνεια, αυθεντικότητα και καλύτερη αξία – ενισχύοντας τη δημοτικότητα της λεγόμενης “dupe culture” (κουλτούρα των απομιμήσεων).
Αν και οι περισσότεροι οίκοι πολυτελείας επιμένουν ότι η παραγωγή τους γίνεται στην Ευρώπη – όπως Chloé, Valentino, Bvlgari και Stella McCartney στην Ιταλία ή Goyard και Delvaux στη Γαλλία – τα social media έχουν αποδείξει ότι η κοινή γνώμη είναι πρόθυμη να πιστέψει εναλλακτικές αφηγήσεις, ειδικά όταν αφορούν τη διαφάνεια και τις τιμές.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ για δασμούς: Μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ιαπωνία
Παραδοσιακά, οι οίκοι πολυτελείας τονίζουν τις ευρωπαϊκές τους ρίζες, δίνοντας έμφαση στη χειροποίητη δεξιοτεχνία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στις επίσημες δηλώσεις τους αναφέρουν ως κέντρα παραγωγής περιοχές της Δυτικής Ευρώπης.
Ακολουθεί μια επισκόπηση για το πού δηλώνουν ότι κατασκευάζονται οι τσάντες μερικοί από τους πιο διάσημους οίκους μόδας:
Γαλλία
Hermès – Γαλλία (κυρίως Παρίσι και Pantin)
Chanel – Γαλλία (κυρίως Παρίσι – ορισμένα προϊόντα στην Ιταλία)
Louis Vuitton – Γαλλία (Asnières και άλλα εργαστήρια· επίσης Ισπανία και Ιταλία)
Dior – Γαλλία (ατελιέ στο Παρίσι, με ορισμένη παραγωγή στην Ιταλία)
Saint Laurent – Γαλλία και Ιταλία
Givenchy – Γαλλία και Ιταλία
Goyard – Γαλλία (Παρίσι και Carignan)
Moynat – Γαλλία (ατελιέ στο Παρίσι)
Delvaux – Βέλγιο (Βρυξέλλες) και Γαλλία
Ιταλία
Gucci – Ιταλία (κυρίως Τοσκάνη και Φλωρεντία)
Prada – Ιταλία (Τοσκάνη και Μιλάνο)
Bottega Veneta – Ιταλία (Vicenza και περιοχή Veneto)
Fendi – Ιταλία (Ρώμη και Φλωρεντία)
Céline – Ιταλία (Τοσκάνη)
Chloé – Ιταλία (Τοσκάνη)
Valentino – Ιταλία (Ρώμη και περιοχή Veneto)
Bvlgari – Ιταλία (Φλωρεντία – για είδη δερμάτινα)
Tom Ford – Ιταλία (μέσω εξειδικευμένων τρίτων κατασκευαστών)
Proenza Schouler – Ιταλία (Τοσκάνη και Veneto)
Miu Miu – Ιταλία (υπό τον οίκο Prada)
Stella McCartney – Ιταλία (Τοσκάνη, με έμφαση στη βιωσιμότητα)
Alexander McQueen – Ιταλία (Φλωρεντία και Τοσκάνη)
Loro Piana – Ιταλία (Πεδεμόντιο και Τοσκάνη)
The Row – Ιταλία (Τοσκάνη)
Ισπανία
Loewe – Ισπανία (Μαδρίτη και Βαρκελώνη)
Balenciaga – Ιταλία και Ισπανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Burberry – Ιταλία (για δερμάτινα), και σε μικρότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Anya Hindmarch – Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο για ειδικές παραγγελίες)
Mulberry – Ηνωμένο Βασίλειο (Somerset) και Ιταλία