Τομείς με ψηλό άμεσο αντίκτυπο από την επιβολή δασμών περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, τις υπό κατασκευή υποδομές, τις μεταφορές με σιδηρόδρομο και φορτηγά και το λιανικό εμπόριο, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.
Όπως αναφέρει, η επιβολή μιας σειράς εκτεταμένων και σημαντικών δασμών από την Κυβέρνηση Τραμπ αποτελούν παράγοντα επιδείνωσης για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και για άλλες μεγάλες οικονομίες.
Η επιβολή των αμερικανικών δασμών, ακόμα και με την αναστολή 90 ημερών σε όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα, θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο του μέσου δασμολογικού συντελεστή των ΗΠΑ στο 13%-14% από τον μέσο όρο του 1,7% που ίσχυε την περίοδο 2000-2004, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει, το μέγεθος και η διάρκεια των δασμών πιθανόν να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη και τη δαπάνη των επιχειρήσεων.
Ο οίκος αξιολόγησε τον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο των δασμών στα πιστωτικά προφίλ τομέων που αξιολογεί. Όπως σημειώνει, ο άμεσος αντίκτυπος αφορά την επίδραση των δασμών σε αυτούς τους τομείς, ενώ ο έμμεσος αντίκτυπος αναφέρεται στις επιπτώσεις λόγω επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που πιθανόν να προκληθεί από τους δασμούς.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τομείς με υψηλό άμεσο αντίκτυπο περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τις υποδομές υπό κατασκευή, τους σιδηροδρόμους και τα φορτηγά, καθώς και το λιανικό εμπόριο και τα μη απαραίτητα καταναλωτικά προϊόντα.
Ψηλότερα επίπεδα πιστωτικού ρίσκου για τις τράπεζες
Εξάλλου, σε άλλη έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι το ολοένα και πιο αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδίως σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, αναμένεται να μεταφραστεί σε υψηλότερα επίπεδα κόστους πιστωτικού κινδύνου το οικονομικό έτος 2025. Ωστόσο, αναμένει ότι αυτό θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν χαμηλά επίπεδα κόστους πιστωτικού κινδύνου το οικονομικό έτος 2024 και σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα της περιόδου 2019 έως 2023.
Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν ειδικά αποθέματα διαχείρισης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν εν μέρει ενδεχόμενες υψηλότερες προβλέψεις λόγω της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής.
Πηγή: ΚΥΠΕ