Το αφήγημα της τουρκικής κατίσχυσης στην Ανατολική Μεσόγειο χτίζει και σήμερα ο  ισλαμο-εθνικιστικός Τύπος της Τουρκίας σε ένα νέο επικοινωνιακό παραλήρημα σχετικά με την πόντιση καλωδίου από την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ προβάλλει ως επιτυχία της Τουρκίας την «αναβολή» του σχεδίου για το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας, περνώντας ένα μήνυμα ότι: «Τίποτα δεν περνά χωρίς εμάς».

Η Μιλιέτ, σε πρωτοσέλιδο με τον εύγλωττο τίτλο «Ηλεκτροπληξία για Αθήνα και Τελ Αβίβ στη Μεσόγειο», ισχυρίζεται ότι «το σχέδιο για την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο αναβλήθηκε για άλλη μια φορά μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας».

Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ε.τ. Ουλούτς Οζούλκερ, ο οποίος τόνισε:

«Η ισχύς και η δίκαιη στάση της Τουρκίας έχουν δέσει τα χέρια και τα πόδια της Ελλάδας».

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του καθηγητή Μεχμέτ Σεϊφεττίν Ερόλ:

«Η Αθήνα αναγκάστηκε να λογικευτεί. Η απομόνωση του Ισραήλ που αυξάνεται κάθε μέρα και η μετατροπή της Τουρκίας σε προτιμητέο παράγοντα εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποχρεώνουν την Αθήνα να κάνει προσεκτικά βήματα».

Επανάληψη του ίδιου αφηγήματος: «Η Ελλάδα υποχώρησε»

Η Μιλιέτ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «οι εντάσεις για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ανέβαλαν το έργο: Η Ελλάδα δεν παρασύρθηκε στο παιχνίδι του Ισραήλ», επιμένοντας στην παρουσίαση της αναβολής ως διπλωματική νίκη της Τουρκίας.

Δεν μπορείτε να περάσετε, δεν το επιτρέπουμε, θα το εμποδίσουμε

Η εφημερίδα Μιλιέτ φιλοξενεί και εκτενέστερη τοποθέτηση του Οζούλκερ:

«Εμείς τους είχαμε κάνει μια προσφορά: “Εάν θέλετε μπορούμε εμείς να σας δώσουμε το ρεύμα που χρειάζεστε. Μπορούμε να συνεργαστούμε”, αλλά η 'Νότια Κύπρος' αρνήθηκε. Εν τω μεταξύ, στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παρενέβησαν και οι ΗΠΑ. Άρχισαν να διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν καταστροφική. Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν έχει νόημα να πάει η Ελλάδα να δημιουργήσει στενές σχέσεις με το Ισραήλ».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις έρευνες για φυσικό αέριο από Ελλάδα και Κύπρο «φιάσκο» και υποστηρίζει ότι:

«Το έργο θα πρέπει να περάσει από θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Εμείς ως Τουρκία έχουμε πει “δεν μπορείτε να περάσετε, δεν το επιτρέπουμε, θα το εμποδίσουμε. Η ισχύς της Τουρκίας και η αιτιολογημένη στάση που έχει επιδείξει έχει δέσει τα χέρια και τα πόδια της Ελλάδας”».

Το Ισραήλ χάνει έδαφος, η Άγκυρα το αξιοποιεί

Ο καθηγητής Ερόλ, από την πλευρά του, μιλά για «αναγκαστική αναβολή», αποδίδοντας την φερόμενη ως «οριστική απόφαση» της Αθήνας στο γεγονός ότι «έκανε μια κίνηση επιλογής μεταξύ αμερικανικής και ισραηλινής πολιτικής όσον αφορά την Τουρκία. Αυτή η αναβολή χαλάει το παιχνίδι του Ισραήλ».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι μονομερείς κινήσεις χωρίς συνυπολογισμό της Τουρκίας και του ψευδοκράτους θα εκληφθούν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Η Τουρκία θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα, κυρίως διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά».

Καταλήγει, δε, αναφερόμενος στον Νετανιάχου: «Είναι προφανές ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ και τα σχόλια του Τραμπ για την Τουρκία επέδρασαν στην αναβολή».

Παρέμβαση ΗΠΑ μέσω Τουρκίας «βλέπει» η Μιλιέτ

Στο άρθρο φιλοξενείται επίσης ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας, επίκουρος καθηγητής Σαντίκ Ακγιάρ, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να εμπλέξει τις ΗΠΑ για να σταματήσει τη διαδικασία, ενώ κάνει ειδική αναφορά στον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως διαμεσολαβητή μεταξύ Τουρκίας–Ισραήλ (σε τεχνικό επίπεδο για «γραμμή μη εμπλοκής» στη Συρία). «Ούτε το Ισραήλ θέλει να έρθει αντιμέτωπο με την Τουρκία», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το έργο δεν είναι υλοποιήσιμο, το κόστος είναι υψηλό και επιπλέον «τα καλώδια αυτά έχουν μια ιδιαιτερότητα: μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή».

Ο Ακγιάρ καταλήγει:

«Είναι δύσκολο χωρίς την Τουρκία. Αλλά σε αυτό το θέμα είναι σημαντικές οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ».

«Χρειάζεται η συγκατάθεση της Τουρκίας» – Προειδοποίηση από τον SETA

Ακόμη πιο ευθεία είναι η παρέμβαση του ανώτερου ερευνητή του φιλο-ερντογανικού think tank SETA, Μουράτ Ασλάν, ο οποίος δηλώνει:

«Όταν πρόκειται για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ, τα κράτη που θα περάσουν οποιαδήποτε υποδομή από τον πυθμένα της περιοχής πρέπει να συνεργάζονται με το παρακείμενο κράτος. Αν περάσει γραμμή μέσα από την υφαλοκρηπίδα που έχει δηλώσει η Τουρκία, πρέπει πρώτα να ληφθεί η συγκατάθεσή της. Αν δεν ληφθεί, τότε δεν μπορείς να αποτρέψεις οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της γραμμής αυτής. Ένα έργο δισεκατομμυρίων μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Γι' αυτό η Ελλάδα πήρε μια απόφαση για να μην αυξήσει τις εντάσεις, αλλά και για να προστατεύσει την επένδυση».

Το συνολικό πλαίσιο της τουρκικής αρθρογραφίας είναι να προβάλλει την απειλή της αστάθειας ως «διαπραγματευτικό χαρτί» έναντι του άξονα Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ.

Παράλληλα δημοσιεύματα και κυβερνητικές κινήσεις

Στο ίδιο κλίμα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Κριτική από τον ελληνοκυπριακό Τύπο προς την Ελλάδα ότι 'φοβάται την Τουρκία' για τη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας», παραθέτοντας αποσπάσματα που σχολιάζουν ότι η Αθήνα προχώρησε με επιφύλαξη λόγω της πιθανής τουρκικής αντίδρασης.

Σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ατζέντα του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες πόντισης καλωδίων στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, την «Νότια Κύπρο» και το Ισραήλ. Όπως σημειώνεται, «θα επανεξεταστούν πιθανά διπλωματικά και στρατηγικά βήματα για το θέμα», με στόχο είτε την πρόληψη είτε την αντίδραση στην πρόοδο του έργου.