Ένα πρόσφατο άρθρο του Times of Israel, επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία και έχει ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψει την πώληση. Ο βασικός λόγος είναι η επιθυμία του Ισραήλ να διατηρήσει την ποιοτική στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή, ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία, με την οποία έχει αυξανόμενες εντάσεις, κυρίως στη Συρία.
Η Τουρκία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35 το 2019, όταν απέκτησε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, γεγονός που προκάλεσε και αμερικανικές κυρώσεις. Τώρα προσπαθεί να επανέλθει στο πρόγραμμα, προσφέροντας ανταλλάγματα, όπως στρατιωτικές αγορές αξίας 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αντίθεση του Ισραήλ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από το 2010 και έφτασαν σε ιστορικά χαμηλό σημείο μετά τον πόλεμο στη Γάζα το 2023. Αν και γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης, το Ισραήλ βλέπει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ως στρατηγική απειλή.
Παλιότερα, το Ισραήλ δεν ανησυχούσε για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας ή του Ιράν, αλλά σήμερα θεωρεί αυτές τις περιφερειακές δυνάμεις πιο απειλητικές από τις αραβικές χώρες. Η ισραηλινή κυβέρνηση φοβάται πως η Τουρκία, με σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως τα F-35, θα μπορούσε να ξεπεράσει τεχνολογικά την ισραηλινή υπεροχή.
Ρόλο μεσολαβητή επιδιώκει το Αζερμπαϊτζάν
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι και ανώτατους αξιωματούχους της Άμυνας και των υπηρεσιών ασφαλείας συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με Τούρκους αξιωματούχους στο Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στρατηγικές σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, η Τουρκία αρνήθηκε την υπερπτήση της ισραηλινής αποστολής, αναγκάζοντάς την να αλλάξει πορεία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Κατά τις συνομιλίες, το Ισραήλ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, την οποία θεωρεί σοβαρή απειλή ασφαλείας. Παράλληλα, οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι τεταμένες, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στη Χαμάς και έχει επιτεθεί φραστικά κατά του Ισραήλ. Στις 10 Απριλίου, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση δικτύου χρηματοδότησης τρομοκρατίας που συνδεόταν με τη Χαμάς και είχε έδρα την Τουρκία.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να πιέσουν την Τουρκία να μειώσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη Συρία. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει επιθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να αγοράσει εξοπλισμό αξίας 20 δισ. δολαρίων, γεγονός που δίνει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ισραηλινές ανησυχίες απευθείας στην τουρκική ηγεσία.