Η μη έκδοση ακόμη ελληνικής NAVTEX για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου, αποτέλεσε αφορμή θριαμβολογίας στον τουρκικό τύπο. Όσο το καλώδιο δεν ποντίζεται, ο τουρκικός τύπος αισθάνεται ότι η Τουρκία “ποντίζει” επιτυχώς την επιρροή της ακόμη και στους ανταγωνιστές της.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας υποδέχθηκαν την καθυστέρηση του έργου ως επιβεβαίωση της «τουρκικής αποφασιστικότητας» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ σε δύο διαδοχικά δημοσιεύματά της, επικαλείται “αποκαλυπτικό” ρεπορτάζ και “πηγές ασφαλείας” για να ισχυριστεί ότι η αντίδραση της Άγκυρας λειτούργησε αποτρεπτικά για την υλοποίηση του έργου, παρουσιάζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο να αντιδρούν αμυντικά στις “προειδοποιήσεις” της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα έκανε πίσω»
Το αφήγημα συνεχίζεται με δεύτερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πατάει δυνατά φρένο! Ενεργειακό έργο αναστέλλεται μετά την αντίδραση της Τουρκίας».
Σε αυτό η Τουρκιγέ αποδίδει την αναβολή του έργου στις «σιωπηλές αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις» της Άγκυρας, επιχαίροντας για τη «γεωπολιτική πίεση» που ασκήθηκε χωρίς επίσημη δήλωση, και υιοθετώντας ξανά τη ρητορική περί “παραβίασης της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”.
Ακόμα πιο εμφατικά πανηγυρίζει η εθνικιστική εφημερίδα Τουρκγκιούν, με τίτλο «Η Άγκυρα προειδοποίησε την Αθήνα: Έκαναν πίσω», προβάλλοντας πως η Ελλάδα, υπό τον φόβο μιας τουρκικής αντίδρασης, υποχρεώθηκε σε «δεύτερη αναβολή» του σχεδίου πόντισης των καλωδίων. Η λέξη-κλειδί σε όλα τα τουρκικά δημοσιεύματα είναι μία: “υποχώρηση”. Και ακριβώς πάνω σ’ αυτό χτίζεται ένα αφήγημα “τουρκικής αποτροπής”.
Στα άρθρα γίνεται εκτενής αναφορά και στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται να έχει κινητοποιήσει τις Βρυξέλλες για το θέμα. Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα εστιάζουν κυρίως στην... απραξία της Αθήνας: «Η Αθήνα δεν ήταν σε θέση να εκδώσει NAVTEX εδώ και μέρες», αναφέρει το κυπριακό Alphanews, το οποίο αξιοποιείται από την Τουρκιγέ για να ενισχύσει το τουρκικό αφήγημα περί επιτυχούς παρέμβασης.
Στον πυρήνα των ρεπορτάζ επανέρχεται διαρκώς η φράση «τετελεσμένο γεγονός δεν θα γίνει ανεκτό», ως βασική αρχή της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, όπως του Παραπολιτικά, που κάνουν λόγο για γεωπολιτικό “πόκερ” στην ενέργεια, επιστρατεύονται από την τουρκική πλευρά για να ενισχυθεί το μήνυμα: «η Τουρκία, αν και απούσα από τις ενεργειακές συμμαχίες, εξακολουθεί να έχει λόγο και ρόλο».
Η δε εφημερίδα Τουρκιγέ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με πηγές ασφαλείας και το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιδιώκει να πείσει ότι η δημοσιογραφική της “αποκάλυψη” έφερε πολιτική και στρατηγική “νίκη” στη χώρα.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο με θέμα (και) το καλώδιο GSI