Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Πετρ Πάβελ επέκρινε έντονα τους δρακόντειους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ιστορικής επίσκεψής του στην Γκάνα, προειδοποιώντας πως μπορεί να καταφέρουν βαριά πλήγματα στις πιο εύθραυστες οικονομίες και να βλάψουν παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Τζον Μαχάμα χθες στην Άκρα, ο κ. Πάβελ χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσιγκτον «βάναυση» και «λυπηρή», καλώντας να γίνουν πολυμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

«Νομίζω πως η επιβολή τελωνειακών δασμών με τρόπο τόσο βάναυσο δεν βοηθάει στ’ αλήθεια κανέναν», είπε ο τσέχος πρόεδρος. «Δεν θα βελτιώσει την κατάσταση στην Αφρική, ούτε αυτή στην Ευρώπη, ούτε στην Ασία, ούτε καν στις ίδιες τις ΗΠΑ».

«Οι δασμολογικοί πόλεμοι βλάπτουν όλο τον κόσμο. Είναι, κατά τη γνώμη μου, αληθινά λυπηρό να επιβάλλεται κύμα τόσο υψηλών τελωνειακών δασμών χωρίς διαπραγμάτευση. Οι χώρες, ιδιαίτερα οι χώρες που είναι σύμμαχες, πρέπει καταρχήν να διαπραγματεύονται, και όταν δεν μπορούν να κλείσουν συμφωνία μπορεί να ασκηθεί κάποια πίεση», έκρινε.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ - Πάνω από 100% στην Κίνα

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη 2η Απριλίου νέους ανταποδοτικούς δασμούς, «ανταποδοτικούς» κατ’ αυτήν, σε δεκάδες χώρες, προκαλώντας ανησυχία πως θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει πως πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών, όμως επικριτές του λένε πως η εφαρμογή γενικευμένων μέτρων θα βλάψει ειδικά κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Αν και η χώρα του είναι ανάμεσα σε αυτές που πλήττονται συγκριτικά λιγότερο, ο πρόεδρος της Γκάνας Μαχάμα απήχησε την ανησυχία του κ. Πάβελ. Ο κ. Μαχάμα τόνισε πως η μονομερής εφαρμογή αυξήσεων των τελωνειακών δασμών υπονομεύουν το βασισμένο σε κανόνες σύστημα του διεθνούς εμπορίου.

«Είναι λυπηρό το ότι, χωρίς να καταφύγει στο βασισμένο σε κανόνες σύστημα, μια χώρα αποφασίζει μονομερώς να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε όλες τις χώρες».

Στα κράτη που θα υποστούν τα βαρύτερα χτυπήματα συγκαταλέγονται το Λεσότο, η Καμπότζη και το Λάος, όπου οι δασμοί μπορεί να φτάσουν το 46% και να θέσουν σε κίνδυνο εξαγωγικές βιομηχανίες-κλειδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάβελ, οι τελωνειακοί δασμοί μπορεί «εύκολα» να καταστρέψουν τις οικονομίες αυτών των τριών χωρών, που βρίσκονται αντιμέτωπες «με τους υψηλότερους δασμούς στην ιστορία».

Κάλεσε να γίνει διαπραγμάτευση «συλλογικά» με τις ΗΠΑ, για να «ξανασκεφτούν» την προσέγγισή τους «χωρίς να καταστραφούν χώρες», καθώς «καταφέρνοντας τέτοια ζημιά στις οικονομίες τους, θα δημιουργηθεί ορισμένος αριθμός προβλημάτων που θα χρειαστεί να επιλυθεί μεταγενέστερα κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δαπανηρό».

Τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσιο επίσημης τριήμερης επίσκεψης του κ. Πάβελ στην Γκάνα, της πρώτης αρχηγού του τσεχικού ή τσεχοσλοβακικού κράτους εδώ και πάνω από 60 χρόνια, στο πλαίσιο προσπαθειών με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Πράγα και στην Άκρα.

Εξήρε την Γκάνα, «εταίρο κλειδί» στη δυτική Αφρική, υπογραμμίζοντας ότι οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές ξεπέρασαν σε αξία τα 33 εκατ. δολάρια την περασμένη χρονιά, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σε δέκα χρόνια.

Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, της εξόρυξης, της γεωργίας, της υγείας, του καθαρισμού του νερού.

Η τσεχική αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει από την αφρικανική χώρα αύριο Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ