Η Τουρκία, δια του υπουργού Εξωτερικών της Χακάν Φιντάν, προσπαθεί σήμερα να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία και να ακολουθεί ξανά μια προσεκτική στρατηγική στις διεθνείς της σχέσεις, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε τη θέση της Άγκυρας, δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι «Η Τουρκία δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία», αν και εξέφρασε τη δυστροπία του για τις ισραηλινές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές αποδυναμώνουν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας να αποτρέψει την τρομοκρατική οργάνωση ISIS και άλλες απειλές.
Η Τουρκία φαίνεται να ακολουθεί ξανά μια προσεκτική στρατηγική στις διεθνείς της σχέσεις, προσπαθώντας να αποφύγει τις άμεσες συγκρούσεις
«Εάν η Συρία θέλει να κάνει ορισμένες συμφωνίες με το Ισραήλ, αυτό είναι δική της υπόθεση», τόνισε ο Φιντάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι στη διάθεση της Δαμασκού η σχέση που θέλει να δημιουργήσει με το Ισραήλ.
«Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια περιφερειακή πλατφόρμα κατά του ISIS μαζί με τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ιράκ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας το ρόλο της ως βασικού παράγοντα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, με σκοπό τον έλεγχο των εξελίξεων και τη μείωση της επιρροής των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.
Εύσημα στον Τραμπ
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι μεταβολές στις αμερικανικές στρατηγικές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια ελιγμών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια την Τουρκία.
«Η αλλαγή πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο».
Οι αμερικανικές κυρώσεις και η στρατηγική της Τουρκίας
Το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία παραμένει, ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Φιντάν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «ανωμαλία» που πρέπει να διορθωθεί και εξέφρασε την ελπίδα του για μια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ.
«Ελπίζουμε ότι οι τεχνικές επίλυσης προβλημάτων του Τραμπ και η νέα κυβέρνησή του μπορούν να βρουν μια λύση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία το 2019».
ΗΠΑ-Ιράν: Ο ρόλος της διπλωματίας
Ο Φιντάν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διπλωματίας στο πλαίσιο των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, δηλώνοντας ότι «η διπλωματία είναι απαραίτητη και δεν θέλουμε να δούμε καμία επίθεση στο Ιράν».
Ρωσία-Ουκρανία: «Η επίτευξη συμφωνίας ειρήνης δεν είναι εύκολη υπόθεση»
Στο ουκρανικό ζήτημα, ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται να αναγνωρίζει δυσκολίες στο θέμα της ειρήνευσης.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία απέχουν ακόμη λίγο από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εύκολη.
«Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιωθεί από όλες τις πλευρές, αλλά είναι καλύτερη από περισσότερους θανάτους», ανέφερε.