Παγκόσμια αναταραχή έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέο βασικό δασμό 10% σε αγαθά από όλες τις χώρες, καθώς και επιπλέον "αντιστοιχισμένους" (reciprocal) δασμούς για κράτη με «υψηλά εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές».

Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία ενεργοποιείται το νέο δασμολογικό πλαίσιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναν νέο γύρο εμπορικών αντιπαραθέσεων. Ακολουθούν οι άμεσες αντιδράσεις από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο:

Ευρωπαϊκή Ένωση
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ε.Ε. προετοιμάζει νέο πακέτο αντιμέτρων για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως μετά τον στοχευμένο δασμό 20% που επιβλήθηκε σε ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα. «Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά», ανέφερε.

Κίνα
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στους δασμούς και θα λάβει τα αναγκαία αντίμετρα για την προστασία των συμφερόντων του. Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με δασμό 34%.

Ιαπωνία
Ο Ιάπωνας Υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο χαρακτήρισε τους δασμούς «ιδιαιτέρως λυπηρούς» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να εξαιρέσει την Ιαπωνία από τα μέτρα. Η χώρα αντιμετωπίζει επιπλέον δασμούς 24%.

Νότια Κορέα
Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος Χαν Ντουκ-σου διέταξε επείγουσα στήριξη για πληττόμενες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των αυτοκινήτων, καθώς η Νότια Κορέα επηρεάζεται από δασμό 25%.

Καναδάς
Ο Καναδός Πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο Καναδάς «θα απαντήσει με αποφασιστικά αντίμετρα» και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με «δύναμη και στόχευση». Αν και τα περισσότερα καναδικά προϊόντα εξαιρούνται λόγω της Συμφωνίας USMCA, ισχύουν ήδη δασμοί 10% για ενέργεια και ποτάσα.

Μεξικό
Η Πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα εμπλακεί σε «πόλεμο δασμών», αλλά θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα» απαντήσεων εντός της Πέμπτης.

Αυστραλία
Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει διάλογο με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και δεν θα επιβάλει αντίποινα, ώστε να αποφύγει αυξήσεις τιμών και οικονομική επιβράδυνση. «Δεν θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που επιβαρύνει τα νοικοκυριά», δήλωσε.

Βραζιλία
Η Βραζιλία, στην οποία επιβλήθηκε δασμός 10%, εξετάζει όλες τις νομικές και διπλωματικές επιλογές, περιλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Βουλή της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει άμεση επιβολή αντιμέτρων σε περίπτωση μονομερών εμπορικών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: O Τραμπ πάτησε το κουμπί των σαρωτικών δασμών, προκαλεί τρόμο στην οικονομία