Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι κατώτεροι δασμοί που επιβλήθηκαν στις χώρες με τις οποίες έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες επί διακυβέρνησης Τραμπ που στηρίζουν τις πολιτικές του ή συγκεκριμένα οικονομικές συμφωνίες, θα δουν να επιβάλλονται δασμοί της τάξης του 10%.

Αυτό ισχύει για πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου. Με εξαίρεση το Ισραήλ, στο οποίο επιβλήθηκαν δασμοί 17% και τους στενούς συμμάχους στους οποίους επιβλήθηκε 10%, όλες οι υπόλοιπες χώρες συνάντησαν πολύ υψηλές δασμολογικές αυξήσεις. Η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ήδη πως αποδέχεται τους δασμούς και θα ήθελε διαπραγμάτευση.

Αντίστοιχη τακτική αναμένεται να διατηρήσουν και άλλες χώρες που μπορεί να αρκεστούν στην επιβολή δασμών της τάξης του 10%. Κάτι όμως που δεν ισχύει για χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς της τάξεως του 20% και άνω, όπως η Κίνα (34%). Αυτές αναμένεται να επιβάλουν αμοιβαίους δασμούς, ώστε εν τέλει να καταλήξουν σε διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Λάθος» οι δασμοί του Τραμπ στην ΕΕ, «αποδυναμώνουν τη Δύση»

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «η επιβολή νέων δασμών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ είναι ένα μέτρο που θεωρώ λανθασμένο και δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές.»

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που αναπόφευκτα θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παραγόντων», έγραψε η Τζόρτζια Μελόνι σε ανάρτηση στο Facebook. «Σε κάθε περίπτωση, όπως πάντα, θα ενεργήσουμε προς το συμφέρον της Ιταλίας και της οικονομίας της, συζητώντας και με άλλους Ευρωπαίους εταίρους».

Θα προστατέψουμε τις εταιρείες μας λέει η Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε να προστατεύσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους της χώρας και να «συνεχίσει να είναι προσηλωμένος σε έναν ανοιχτό κόσμο».

Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο λέει ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ο σουηδός ομόλογός του, Ουλφ Κριστόφερσον , δήλωσε: «Δεν θέλουμε αυξανόμενους εμπορικούς φραγμούς. Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο. Θέλουμε να βρούμε το δρόμο της επιστροφής σε ένα μονοπάτι εμπορίου και συνεργασίας μαζί με τις ΗΠΑ, ώστε οι άνθρωποι στις χώρες μας να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή».

«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος μας – Παραμένουμε αφοσιωμένοι» λέει η Βρετανία

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία για να «μετριάσει τον αντίκτυπο» των δασμών 10% στα βρετανικά προϊόντα που επέβαλε ο Τραμπ, δείχνοντας πως αποδέχεται τους δασμούς και ζητά διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προθυμοποιείται να διαπραγματεί με τις ΗΠΑ μια εμπορική συμφωνία με την ελπίδα να γλιτώσει τους φόρους. Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, οπότε η προσέγγισή μας είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και αφοσιωμένοι».

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα προβούν άμεσα σε αντίποινα, μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, έναν σημαντικό επιχειρηματικό σύνδεσμο.

«Οι βρετανικές επιχειρήσεις χρειάζονται μια μετρημένη και αναλογική προσέγγιση που να αποφεύγει την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρέιν Νιούτον-Σμιθ. «Τα αντίποινα θα προσθέσουν μόνο διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις και θα προκαλέσουν αστάθεια στις τιμές».

Νορβηγία

«Κάνουμε τους υπολογισμούς και εξετάζουμε τι έχει συμβεί. Αλλά είναι προφανές ότι αυτό είναι σοβαρό για την παγκόσμια οικονομία και είναι κρίσιμο για τη Νορβηγία», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας Σέσιλι Μίρσεθ , στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NRK.

«Αυτό που μπορούμε με την πρώτη ματιά είναι δασμοί 20% κατά της (Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τουλάχιστον 10-15% κατά της Νορβηγίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, επειδή στέλνουμε επίσης πολλές εξαγωγές στην ΕΕ. Επομένως, θα μας επηρεάσει και εμάς. Αυτή είναι μια σοβαρή μέρα και τώρα, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για το τι πραγματικά σημαίνει αυτό για τη Νορβηγία».

«Θα δράσουμε με δύναμη» λέει ο Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταπολεμήσει τους δασμούς με αντίμετρα.

«Είναι σημαντικό να δράσουμε με σκοπό και με δύναμη, και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Καναδά.

Ελβετία

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε γνώση των αποφάσεων των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς. Θα καθορίσει γρήγορα τα επόμενα βήματα», έγραψε η πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Καρίν Κέλερ-Σούτερ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της χώρας αποτελούν προτεραιότητα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και το ελεύθερο εμπόριο είναι θεμελιώδεις» συμπλήρωσε κάτι που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για καταγγελίες στους διεθνείς οργανισμούς εμπορίου.

Αυστραλία

«Αυτή δεν είναι η πράξη ενός φίλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε. Ωστόσο, δίστασε να υποσχεθεί αντίποινα, λέγοντας ότι η Αυστραλία δεν θα «συμμετάσχει σε έναν αγώνα δρόμου προς τον πάτο που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και βραδύτερη ανάπτυξη».

Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εμπορίου Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η απόφαση να επιβληθούν δασμοί 20% στην ΕΕ είναι λυπηρή. Η Ιρλανδία είχε προετοιμαστεί για πολύ χειρότερα με ενδεχόμενους κλαδικούς δασμούς στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι να επιστρέψουν οι αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer και η Johnson and Johnson.

Η Ιρλανδία θεωρείται φορολογικός παράδεισος εντός της ΕΕ, με πολύ μικρή φορολογία και αυτός είναι ο λόγος που προτιμάται και από μεγάλες πολυεθνικές της τεχνολογίας για να στήσουν την ευρωπαϊκή τους έδρα.

Ο Χάρις δήλωσε: «Λυπάμαι βαθύτατα για την ανακοίνωση σχετικά με τους δασμούς που έκανε απόψε ο πρόεδρος Τραμπ. Όπως λέω εδώ και αρκετό καιρό, δεν υπάρχουν νικητές όταν πρόκειται για δασμούς, είναι κακοί για τους καταναλωτές, θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και αυξάνουν το κόστος και την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις»

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής για το θέμα τη Δευτέρα.

Για «Ημέρα Πληθωρισμού» έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ

Ο Μπέρντ Λάντζ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιδρά στους δασμούς 20% που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να αποκαλεί τη σημερινή ημέρα «Ημέρα Απελευθέρωσης», από την άποψη ενός απλού πολίτη είναι «Ημέρα Πληθωρισμού». Αυτά τα αδικαιολόγητα, παράνομα και δυσανάλογα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών και σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ για τις ΗΠΑ και τον κόσμο συνολικά» ανέφερε αρχικά.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «εξαιτίας αυτής της απόφασης, οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος σε έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτοί οι δασμοί θα καταστήσουν τις διαδικασίες και την παραγωγή μόνο πιο αναποτελεσματικές. Έχουν προκαλέσει επιζήμια αβεβαιότητα στο επενδυτικό κλίμα. Οι χρηματιστηριακές αγορές δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς στις αντιδράσεις τους.

«Η πόρτα της ΕΕ θα παραμείνει πάντα ανοιχτή για την εξεύρεση λύσης»

«Η ΕΕ θα αντιδράσει» προειδοποίησε ο Λαντζ. «Θα το πράξουμε με νόμιμα, νόμιμα, αναλογικά και αποφασιστικά μέτρα. Ως ΕΕ θα εξετάσουμε ποια από τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι τα καταλληλότερα για την απάντησή μας. Δεν υποχωρούμε. Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και δεν θα αλλάξουμε τη νομοθεσία που έχουμε διαμορφώσει δημοκρατικά και προς το συμφέρον των πολιτών της ΕΕ, ακόμη και αν αυτό δυσαρεστήσει ορισμένους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ».

«Οι χώρες που έχουν στοχοποιηθεί από αυτά τα μέτρα πρέπει να απαντήσουν με ενιαίο μέτωπο και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ να τερματίσουν αυτή τη δασμολογική τρέλα. Ελπίζω ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να συνεργαστεί με την ΕΕ, αλλά δεν είμαι σίγουρος».

«Ελπίζω ότι τα επιχειρήματά μας και η αποφασιστικότητα της απάντησής μας θα παράσχουν επαρκή κίνητρα για να φέρουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πόρτα της ΕΕ θα παραμείνει πάντα ανοιχτή για την εξεύρεση λύσης».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί να μην υπάρξουν αντίποινα

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News ότι ένας από τους σκοπούς των δασμών «είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη»

«Με τις γιγαντιαίες κρατικές μας δαπάνες, ήταν μη βιώσιμες», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Μας βγάλαμε από αυτή την τροχιά και μας επαναφέρουμε σε μια υγιή τροχιά».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει να αντιδράσουν χώρες όπως η Κίνα, η οποία θα δει συνολικό δασμολογικό συντελεστή 54% στις εισαγωγές, ο Μπέσεντ είπε: «Θα δούμε τι θα κάνουν».

«Η συμβουλή μου προς κάθε χώρα αυτή τη στιγμή: Μην προβείτε σε αντίποινα», είπε. «Εάν προβείτε σε αντίποινα, θα υπάρξει κλιμάκωση» ανέφερε πετώντας το γάντι στις χώρες που δέχονται τους δασμούς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του ΕΚ για τους δασμούς των ΗΠΑ: «Αδικαιολόγητοι, παράνομοι και δυσανάλογοι»
Δελτία Τύπου Το προηγούμενο 24ωρο…

Πηγή: in.gr