Η Ινδία αναμένεται να καταγράψει ακόμη υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι και περισσότερες μέρες καύσωνα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ζωές, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.
Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι συνηθισμένη στα θερμά καλοκαίρια, αλλά η κλιματική αλλαγή προκαλεί μεγαλύτερους, συχνότερους και πιο έντονους καύσωνες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Παρότι οι θερμοκρασίες στην Ινδία συχνά ξεπερνούν τους 45°C κατά τη θερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, φέτος αναμένεται να κυμανθούν "πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο" στις περισσότερες περιοχές, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η μετεωρολογική υπηρεσία.
Ο αριθμός των ημερών καύσωνα, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν τουλάχιστον τρεις ημέρες, θα αυξηθεί επίσης.
«Μπορούμε να περιμένουμε 10 ημέρες καύσωνα ή περισσότερες, ειδικά στην ανατολική Ινδία, που θα οδηγήσουν σε θερμικό στρες», δήλωσε ο Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.
Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.
Η Ινδία συνήθως βιώνει τέσσερις έως επτά ημέρες καύσωνα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι κάτοικοι των πόλεων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτούς τους κινδύνους, οι πόλεις μετατρέπονται σε φούρνους λόγω υλικών όπως η πέτρα, το σκυρόδεμα και η άσφαλτος που αποθηκεύουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνουν τη νύχτα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές.
Ο διευθυντής της ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, συμπεριλαμβανομένων της «παροχής πρόσβασης σε χώρους δροσιάς, της έκδοσης ειδοποιήσεων για καύσωνα και της εφαρμογής στρατηγικών για τον περιορισμό των επιπτώσεων των θερμικών αστικών νησίδων (Σ.τ.Σ: η τάση των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει) στις πληγείσες περιοχές».
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην Ινδία από το 1901 με τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τακτικά τους 45°C.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ