Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναρρώνει από κρίση πνευμονίας προέτρεψε τους Καθολικούς να αντιμετωπίσουν τη Σαρακοστή ως «ώρα θεραπείας». Eυχήθηκε επίσης να τερματιστούν όλες οι διεθνείς συγκρούσεις και προσευχήθηκε και για την Μιανμάρ, που βιώνει τις συνέπειες του σεισμού.
Ο 88χρονος αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης την περασμένη Κυριακή μετά από πέντε εβδομάδες θεραπείας, επιστρέφοντας στο Βατικανό για τουλάχιστον δύο μήνες ανάρρωσης, όπως είπαν οι γιατροί του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος απουσίαζε και σήμερα από την προσευχή της Κυριακής αλλά το Βατικανό δημοσίευσε κείμενό του προς τους πιστούς.
«Αγαπητοί φίλοι, ας ζήσουμε αυτή τη Σαρακοστή ως εποχή θεραπείας», έγραψε, αναφερόμενος στην περίοδο πριν από το Πάσχα, την πιο ιερή περίοδο του χριστιανικού ημερολογίου, που γιορτάζεται φέτος στις 20 Απριλίου.
«Κι εγώ το βιώνω έτσι, στην ψυχή μου και στο σώμα μου».
«Η αδυναμία και η αρρώστια είναι εμπειρίες που όλοι έχουμε κοινές, ακόμη περισσότερο, ωστόσο, είμαστε αδέρφια στη σωτηρία που μας έδωσε ο Χριστός», ανέφερε ο Ποντίφικας.
Το Βατικανό ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Πάπας παρουσίασε ελαφρά βελτίωση στην υγεία του, μετά τη διπλή πνευμονία.
Οι γιατροί είπαν ότι ο Φραγκίσκος παραλίγο να πεθάνει δύο φορές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, τη μεγαλύτερη και πιο οδυνηρή στα 12 χρόνια του ως επικεφαλής της Εκκλησίας.
Ο Πάπας προσευχήθηκε την Κυριακή για όσους εμπλέκονται σε συγκρούσεις στην Ουκρανία, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και για την πληγείσα από τον σεισμό Μιανμάρ.
Είπε ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των αντίπαλων φατριών στον εμφύλιο πόλεμο 2013-2018.
«Ανανεώνω την εγκάρδια έκκλησή μου προς όλους τους ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν την ένταση στη χώρα», είπε, καλώντας όλους να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικό διάλογο».
Ο Φραγκίσκος προέτρεψε επίσης νέες διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σουδάν.
Περιέγραψε επίσης την πρόσφατη συνοριακή συμφωνία μεταξύ Κιργιζίας και Τατζικιστάν, ως "εξαιρετικό διπλωματικό επίτευγμα".
Πηγή: ΚΥΠΕ