Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ έχουν σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, ανέφερε το κρατικό MRTV στο Telegram. Την ίδια ώρα η Ταϊλάνδη μετρά τουλάχιστον 8 νεκρούς σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από διασώστες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, 117 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση κτηρίου στην Μπανγκόκ.

Μιανμάρ και Μπανγκόκ κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των 7,7 Ρίχτερ και των ισχυρών μετασεισμών, ενώ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει βοήθεια και δωρεές μετά τον μεγάλο σεισμό, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι και θύματα. Ο ίδιος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι είχε ανοίξει δρόμους για διεθνή βοήθεια και είχε δεχθεί προσφορές βοήθειας από την Ινδία και το μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», προειδοποιώντας για «μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές».
 

Διαβάστε επίσης: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ (VID)

«Όταν έφτασα στο σημείο, άκουσα ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, αλλά ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει καθοριστεί», ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Μπανγκ Σου, είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Χάος στη Μιανμάρ – Τραυματίες μέχρι την Κίνα

Με επίκεντρο στη Μιανμάρ αλλά με επιφανειακό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ταϊλάνδη που βρίσκεται σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων αλλά και στην Κίνα, όπου αναφέρθηκαν τραυματίες.

Οι κάτοικοι έτρεχαν στους δρόμους καθώς τα κτίρια έτρεμαν και τα νερά από πισίνες του τελευταίου ορόφου δημιουργούσαν επικίνδυνους καταρράκτες στην Μπανγκόνγκ.

Οι πληροφορίες από τη Μιανμάρ έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς η χώρα έχει στρατιωτική χούντα από το 2021. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου, ενώ για τρεις νεκρούς σε τέμενος που κατέρρευσε μιλούσαν νωρίτερα, νοσοκομειακές πηγές.

Στο Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κτίρια που κατέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του ιστορικού βασιλικού παλατιού και γέφυρας 90 ετών. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο όπου η κρατική εταιρεία αερομεταφορών ανέστειλε πτήσεις.

Kάτοικος στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, είπε στο BBC ότι οι δονήσεις διήρκεσαν περίπου τέσσερα λεπτά.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε βουδιστικούς ναούς στην πρωτεόυσα της Μιανμάρ. Παρά τον περιορισμό του διαδικτύου από το δικτατορικό καθεστώς, τα βίντεο που αναρτώνται δείχνουν ακόμη και την κατάρρευση παγόδας.

Έκκληση για ξένη βοήθεια

Ο αρχηγός της Χούντας Min Aung Hlaing εθεάθη να επισκέπτεται το νοσοκομείο Naypyidaw ενώ έκανε έκκληση για ξένη βοήθεια: «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών προειδοποιεί για εκατόμβες και ανακοινώνει ότι οι «αντάρτες» βρίσκονται ήδη στο πλευρό των πληγέντων.

Πηγή: ertnews.gr