Προς το παρόν δεν σχεδιάζεται επικοινωνία των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο ο επόμενος γύρος «τεχνικών συνομιλιών» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον θα μπορούσε να διοργανωθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας περί τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ σκοπεύουν να συζητήσουν πώς υλοποιούνται οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ της ρωσικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας στις 24 Μαρτίου, ο κ. Πεσκόφ απάντησε ότι «προς το παρόν όχι, δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής συνομιλία υψηλού επιπέδου».
Την ίδια στιγμή οι στενοί συνεργάτες των δύο Προέδρων, δηλαδή ο Μάικ Ουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού ηγέτη και ο Γιούρο Ουσακόφ, βοηθός του Ρώσου Προέδρου για διεθνή θέματα, «βρίσκονται μονίμως σε επαφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη.
Νωρίτερα την Πέμπτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει ότι ο Μ. Ουόλτς προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο συνομιλητή του το ζήτημα της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία ήταν και στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Ριάντ, αλλά απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις, καθώς η Μόσχα θέτει ως όρο για την εφαρμογή της τη μερική άρση των δυτικών κυρώσεων από ρωσικές εταιρείες και τράπεζες, οι οποίες συμμετέχουν στο εμπόριο σιτηρών, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».
«Οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα συνεχιστούν, αν και τα οργανωτικά ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου συνομιλιών, δεν συζητήθηκαν ακόμη. Οι αντιπροσωπείες μπορούν να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση στο Ριάντ περίπου στα μέσα Απριλίου», δήλωσε στο ΤΑΣΣ πηγή, που γνωρίζει τη διαδικασία προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων.
Στις τεχνικές συνομιλίες της 24ης Μαρτίου στο Ριάντ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής) της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν και ο σύμβουλος του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Σεργκέι Μπισιέντα, ενώ της αμερικανικής ο αρχαιότερος Διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Άντριοιυ Πικ και ο Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικλ Έντον.
Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο συμφώνησαν, κατά το ΤΑΣΣ, «να κατοχυρώσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τη μη χρήση βίας στη Μαύρη Θάλασσα», ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την αποκατάσταση της πρόσβασης των ρωσικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά, τη μείωση του κόστους ασφάλισης των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και τη διεύρυνση της πρόσβασης στα λιμάνια και τα συστήματα πληρωμών για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους συναλλαγών».
Στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου υπογραμμιζόταν ιδιαιτέρως ότι «οι συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ μετά την υλοποίηση του ρωσικού μέρους της συμφωνίας για τα σιτηρά», γεγονός, που προϋποθέτει «την άρση των κυρώσεων από την Ροσ-σελχοζ-μπάνκ (Ρωσική Αγροτική Τράπεζα) και τους Ρώσους παραγωγούς, την ακύρωση των περιορισμών στη λιμενική εξυπηρέτηση των ρωσικών πλοίων με τρόφιμα, καθώς και την απελευθέρωση της εξαγωγής στη Ρωσία γεωργικών μηχανημάτων». Όπως επισημαίνει το ΤΑΣΣ, οι προϋποθέσεις αυτές δεν αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
Πηγή: ΚΥΠΕ