Μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας για τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη χειρίστηκαν το ζήτημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς επέλεξε να παραχωρήσει σήμερα ενημέρωση στους ξένους ανταποκριτές. Στόχος του, να παρουσιάσει την οπτική της κυβέρνησης περί των πραγμάτων και να απαντήσει στις επικρίσεις.

Σε ερώτηση της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN σχετικά με τη διάρκεια της προφυλάκισης του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε, η έρευνα συνεχίζεται», αφήνοντας ανοιχτό το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας.

 

"Ανεξάρτητες δικαστικές αρχές"

Στη συνέντευξη Τύπου προς ξένους ανταποκριτές, ο υπουργός Τουντς επέμεινε στην ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης, δηλώνοντας: «Η έρευνα διεξάγεται από εντελώς ανεξάρτητες δικαστικές αρχές».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς όσους επικρίνουν τις δικαστικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι: "Σε ένα κράτος δικαίου, εάν υπάρχει ισχυρισμός ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα, το μέρος για την υπεράσπιση δεν είναι οι δρόμοι, αλλά οι δικαστικές αρχές".

 

Οι διεθνείς αντιδράσεις και η απάντηση της Άγκυρας

Η υπόθεση Ιμάμογλου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, με ορισμένες κυβερνήσεις και θεσμούς να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ο Γιλμάζ Τουντς απέρριψε τις επικρίσεις αυτές, δηλώνοντας: «Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι το κράτος δικαίου αγνοείται σε ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας».

 

Οι λεπτομέρειες της έρευνας και οι κατηγορίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι αρχές έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές έρευνες με συνολικά 106 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως ανέφερε: «Την περασμένη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε δύο ξεχωριστές έρευνες με 106 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Από τα 106 άτομα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης και στις δύο έρευνες, συνελήφθησαν 51, εκδόθηκαν εντάλματα δικαστικού ελέγχου για 41 υπόπτους και οι διαδικασίες σύλληψης για άλλους 14 υπόπτους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αναφέρθηκε επίσης στο αντικείμενο των ερευνών, σημειώνοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται ότι διαπράχθηκαν παρατυπίες σε διαγωνισμούς μέσω ορισμένων ιδιωτών και εταιρειών, θυγατρικών του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης».

 

Η απάντηση στις επικρίσεις περί πολιτικών διώξεων

Ο υπουργός Τουντς θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η έρευνα δεν είναι πολιτικά κατευθυνόμενη, λέγοντας ότι: «Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στις 19 Μαρτίου, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενο της έρευνας, χωρίς να δω τις καταγγελίες, χωρίς να γνωρίζω τα στοιχεία των φακέλων και χωρίς να έχω καμία πληροφορία για τα στοιχεία».

Υπογράμμισε επίσης ότι: «Είναι αδιανόητο για την ανακριτική αρχή να μην ξεκινήσει έρευνα, από τη στιγμή που έλαβε γνώση αυτών των καταγγελιών ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα».

 

"Εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη" και κριτική στη Δύση

Ο υπουργός Τουντς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις αποφάσεις των τουρκικών θεσμών, υποστηρίζοντας: «Είναι απαραίτητο να εμπιστευόμαστε την αμερόληπτη και ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση για επιλεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας: «Δυστυχώς, λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτή η θεμελιώδης αρχή αγνοείται σε ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν στη διεθνή κοινότητα για την Τουρκία. Απορρίπτουμε απολύτως τέτοιες προκατειλημμένες και τα διπλά μέτρα και σταθμά απέναντι στην Τουρκία. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στις χώρες όπου έγιναν αυτές οι δηλώσεις, πολλοί πολιτικοί και κρατικοί διοικητικοί υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε δικαστικές έρευνες και διώξεις. Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε ιδιαιτέρως οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να επιδείξουν κοινή λογική σε αυτό το θέμα, καθώς είναι θέμα σεβασμού του εσωτερικού δικαίου της χώρας μας και να αναμένουν με υπεύθυνη στάση τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.