Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επικαιροποιήθηκαν 6 χάρτες και εκπονήθηκαν 40 νέοι χάρτες για χρήση σε σχολικά βιβλία.

Οι δύο θεσμοί, με διακριτούς αλλά συχνά αλληλεπικαλυπτόμενους ρόλους στη διαμόρφωση της τουρκικής εθνικής στρατηγικής, προχώρησαν στη δημιουργία 40 νέων χαρτών και στην αναθεώρηση 6 υπαρχόντων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα σχολικά βιβλία από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Γεωπολιτική αφήγηση στα σχολικά εγχειρίδια

Οι νέοι χάρτες θα περιλαμβάνουν την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, την ιστορική της διαδρομή και τις διαδικασίες περιφερειακής ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται από τη ρητορική της «πρόληψης της παραπληροφόρησης», διασφαλίζοντας ότι οι χάρτες περιέχουν «ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες».

Από τον φυσικό χάρτη στον «πολιτικό» χάρτη

Στην πρώτη φάση επικαιροποιήθηκαν 6 χάρτες, συμπεριλαμβανομένου του «Χάρτη του τουρκικού κόσμου», του «Φυσικού χάρτη της Τουρκίας» και του «Φυσικού χάρτη της νήσου Κύπρου». Αυτές οι επιλογές αποκαλύπτουν τη στόχευση της τουρκικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη γεωπολιτική της παρουσία μέσω της εκπαίδευσης, προβάλλοντας την Τουρκία ως ιστορική και πολιτισμική δύναμη με επιρροή σε ευρύτερες περιοχές.

Οι νέοι χάρτες: Από το παρελθόν στο παρόν με πολιτικά φίλτρα

Ακόμα πιο ενδεικτικός της πολιτικής πρόθεσης είναι ο σχεδιασμός των 40 νέων χαρτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν αναφορές σε ιστορικά κεφάλαια όπως οι περιοχές επιρροής και κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η εξάπλωση του Ισλάμ, καθώς και οι γεωπολιτικές περιοχές των Σελτζούκων και των Ουιγούρων.

Η Τουρκία, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιβεβαιώνει ότι η εκπαιδευτική της πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική της στρατηγική.