Κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα τηρήσει τον λόγο του σε μια συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική παρουσία στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας θα λειτουργούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για νέα ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης, αν και τόνισε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Βρετανία αν χρειαστεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια πιθανή εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εμφανίστηκε θετικός στη συμφωνία του Στάρμερ για τα νησιά Τσάγκος.
Ο Στάρμερ επεσήμανε την ανάγκη για μια «σκληρή αλλά δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μακροχρόνια ασφάλεια της Ουκρανίας, με τη Βρετανία να είναι έτοιμη να συνεισφέρει στρατιωτικά. Αντίθετα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η διατήρηση της ειρήνης θα είναι εύκολη, αρκεί να υπάρξει συμφωνία, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στον Πούτιν.
Παρότι απέφυγε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομική επένδυση στα ουκρανικά ορυκτά θα λειτουργήσει ως προστασία. Επίσης, επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Βρετανία διαθέτει ισχυρό στρατό και δεν χρειάζεται μεγάλη βοήθεια.
Εμπορική συμφωνία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιτευχθεί «πολύ γρήγορα», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποφύγει τους δασμούς που έχει επιβάλει ή απειλεί να επιβάλει σε άλλους εμπορικούς εταίρους. Συγκεκριμένα ο Τραμπ ανέφερε ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να καταστήσει περιττούς τους δασμούς, ενώ ο Στάρμερ προώθησε μια οικονομική συμφωνία επικεντρωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% σε προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου. Ο Στάρμερ προσπάθησε να τον πείσει να μην επιβάλει δασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι η εμπορική σχέση των δύο χωρών είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».
Σε μια αλλαγή στάσης, ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε από προηγούμενες δηλώσεις του που χαρακτήριζαν τον Ζελένσκι «δικτάτορα», αναγνωρίζοντας το θάρρος των Ουκρανών στρατιωτών. Τέλος, στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, ο Στάρμερ υπερασπίστηκε τη μακρά δημοκρατική παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου, αντικρούοντας δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, JD Vance.
Διαβάστε επίσης: Ο Στάρμερ παρέδωσε πρόσκληση του βασιλιά Καρόλου στον Τραμπ