Στις 25 Φεβρουαρίου 2025, η Ταϊβάν συνέλαβε οκτώ Κινέζους υπηκόους μετά από την κοπή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου επικοινωνιών, σύμφωνα με ανάρτηση του Bloomberg στο X. Το περιστατικό αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διερεύνησης και ανησυχίας για την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία αποτελούν κρίσιμη υποδομή για την παγκόσμια διασύνδεση, καθώς και στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.
Παράδειγμα επαναλαμβανόμενης ανησυχίας
Αυτό το γεγονός έρχεται λίγους μήνες μετά από παρόμοιο περιστατικό τον Ιανουάριο του 2025, όταν η Ταϊβάν συνέλαβε το κινζεσικής ιδιοκτησίας πλοίο Shunxing 39, κατηγορώντας το για τη ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Ταϊβάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αρχές της Ταϊβάν εξακολουθούν να ερευνούν αν τέτοιες ζημιές είναι ατυχήματα ή μέρος μιας στρατηγικής δραστηριότητας, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις προθέσεις της Κίνας στην περιοχή. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Ταϊβάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η κοπή του καλωδίου τον Ιανουάριο δεν επηρέασε την υπηρεσία, χάρη σε εφεδρικά καλώδια, αλλά η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.
Ιστορικό εντάσεων μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας
Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας παραμένουν τεταμένες, με την Πεκίνο να θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της εδαφικής της επικράτειας, παρά την αυτονομία του νησιού. Αυτές οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από το 2022, με την έναρξη της λεγόμενης Τέταρτης Κρίσης του Στενού της Ταϊβάν, κατά την οποία η Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατός της Κίνας έχει πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και συχνές περιπολίες κοντά στο νησί. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο στρατιωτικές επιδείξεις ισχύος, αλλά και πιθανές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποσκοπούν στον αποκλεισμό ή την εισβολή στην Ταϊβάν, καθώς και στην αποτροπή παρέμβασης από τρίτες χώρες.
Αυξανόμενες ανησυχίες για κατασκοπεία
Παράλληλα, η Ταϊβάν αντιμετωπίζει αυξημένη απειλή από κατασκοπεία, με το Εθνικό Γραφείο Ασφαλείας (NSB) να αναφέρει ότι από το 2023 έχει διερευνήσει 84 περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας. Αυτό το κύμα υποθέσεων αντικατοπτρίζει την ένταση στο Στενό της Ταϊβάν, με την Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειές της για πληροφορίες, συχνά στρέφοντας την προσοχή της προς το ταϊβανέζικο στρατό και άλλους κυβερνητικούς θεσμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 5.000 άτομα φέρονται να συλλέγουν πληροφορίες στην Ταϊβάν για λογαριασμό της Κίνας, με τις αρχές να παραμένουν σε εγρήγορση για τέτοιες δραστηριότητες.
Επιπτώσεις και προοπτικές
Η κράτηση των οκτώ Κινέζων υπηκόων και η έρευνα για την κοπή του υποθαλάσσιου καλωδίου πυροδότησαν διεθνές ενδιαφέρον και ανησυχίες για την ευαλωτότητα της κρίσιμης υποδομής επικοινωνιών. Αν και η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε παρόμοια περιστατικά, οι Αρχές της Ταϊβάν συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές, ιδιαίτερα μετά από προηγούμενα συμβάντα, όπως η κοπή καλωδίων στα νησιά Matsu το 2023, που αποδόθηκε σε κινεζικά πλοία, χωρίς να αποδειχθεί σκόπιμη παρέμβαση από την Πεκίνο.
Συνολικά, το περιστατικό της 25ης Φεβρουαρίου 2025 ενισχύει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Στενού της Ταϊβάν, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων προστασίας της κρίσιμης υποδομής, καθώς και για διπλωματική και στρατηγική επαγρύπνηση εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.