Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Israel Hayom (24/2/25) με τίτλο «Τουρκία: H  επόμενη μεγάλη απειλή για Ισραήλ;» εξετάζει τον ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τις εύθραυστες σχέσεις με Ισραήλ.

Όπως σημειώνεται, η  Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, έχει εντείνει τη στρατηγική της στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας και την αύξηση της επιρροής της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν. Η τουρκική στρατηγική είναι εμφανής στη Συρία, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία και έχει υποστηρίξει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η Συρία, από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έχει γίνει το κέντρο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

Η σχέση Ισραήλ-Τουρκίας έχει περάσει από πολλές φάσεις τα τελευταία χρόνια, με περιόδους έντασης και προσέγγισης. Ο Ερντογάν, για παράδειγμα, έχει απειλήσει το Ισραήλ σε διάφορες περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική τη σύγκριση του Νετανιάχου με τον Χίτλερ και τις κατηγορίες περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία και να ασκεί πιέσεις κατά του Ισραήλ, έχει και συμφέροντα από τις σχέσεις της με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει την προθυμία της για άμεση σύγκρουση.

Το Ισραήλ ανησυχεί για τις συνέπειες της τουρκικής επιρροής στη Συρία, ειδικά αν η Τουρκία εδραιώσει περαιτέρω τη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία στην περιοχή. Η συνεργασία της Τουρκίας με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας, αλ-Σάρα, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Άγκυρας, εντείνει αυτή την ανησυχία, καθώς η Τουρκία αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Η στρατηγική του Ερντογάν, που βασίζεται στην αναβίωση του «Νεο-Οθωμανισμού», θεωρεί τη Συρία ως κρίσιμο κομμάτι της επαναφοράς της Τουρκίας στη μεγάλη πολιτική σκηνή, και μάλιστα τη θεωρεί ως μέρος της τουρκικής επικράτειας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Τουρκία έχει επενδύσει τόσο στρατηγικά όσο και στρατιωτικά στη Συρία, και αυτή η παρουσία ενδέχεται να ενδυναμώσει τις απειλές για το Ισραήλ στο μέλλον, καθώς η Τουρκία έχει την ικανότητα να μεταφέρει δυνάμεις και να χρησιμοποιήσει τις στρατηγικές της βάσεις για να επηρεάσει την περιοχή.

Καταλήγοντας το άρθρο αναφέρει πως αν και οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας έχουν γνωρίσει περιόδους ψυχρής ειρήνης, το Ισραήλ παραμένει σε εγρήγορση απέναντι στη στρατηγική της Τουρκίας. Ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία, παρά τις προκλήσεις της, δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, λόγω των στρατηγικών της σχέσεων με τη Δύση και τις διεθνείς επιπτώσεις. Ωστόσο, η τουρκική επιρροή στη Συρία και η συνεχής ανάπτυξή της στην περιοχή καθιστούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαιρετικά ευαίσθητες και επιρρεπείς σε κλιμάκωση.