Η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο ειρηνιστή στην πιο επικίνδυνη σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας τη διαμεσολάβηση ως στρατηγική προτεραιότητα, επαναλαμβάνει την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου και υπογραμμίζει τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης.
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους τα τελευταία 3 χρόνια και ευχόμενος συλλυπητήρια στους συγγενείς τους, ο Ερντογάν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που έστειλε στην 4η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας διατράνωσε τη στάση της ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την προσήλωσή της στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Φιντάν και Λαβρόφ επιβεβαιώνουν τη στενή συνεργασίας τους
"Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Τουρκία έχει παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στη δίκαιη υπόθεση της Ουκρανίας σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Όπως δηλώσαμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο πριν από 3 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, έτσι και σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούμε την ισχυρή υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας".
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι καθώς ο πόλεμος εισήλθε στον 4ο χρόνο του, είδαν ότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη διπλωματία, το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις απέκτησαν δυναμική.
"Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει την αρχή για το τέλος της σύγκρουσης και την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης».
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περιορίστηκε στην ευχή για τη σύγκρουση, αλλά δήλωσε ότι η Τουρκία αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χώρας του ως εν δυνάμει μεσολαβητή.
«Όπως έχουμε υποστηρίξει από την αρχή, ο δρόμος για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μπορεί να ανοίξει μόνο με μια εξίσωση στην οποία και οι δύο πλευρές του πολέμου εκπροσωπούνται ισότιμα και δίκαια. Την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ο κ. Ζελένσκι και εγώ συζητήσαμε τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτό το σημαντικό σταυροδρόμι και την προθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα να το εκφράσω αυτό με κάθε ειλικρίνεια- όλοι έχουμε σημαντικές ευθύνες για την πραγματοποίηση της επετείου της ειρήνης τον επόμενο χρόνο και όχι του πολέμου. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Κλείνοντας, ο Ερντογάν έστειλε τις ευχές του για την επερχόμενη γιορτή του Ραμαζανιού, προσδοκώντας ότι θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην παγκόσμια κοινότητα.
«Με αυτές τις σκέψεις, ελπίζω ειλικρινά ότι το 2025 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα οικοδομηθεί η ειρήνη. Προσεύχομαι ότι το Ραμαζάνι, το οποίο θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες, θα φέρει ειρήνη, ηρεμία και ευημερία σε όλη την ανθρωπότητα».