Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ανέγερση ενός μνημείου για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, αυτή τη φορά στη Ρόδο, ενός νησιού πόλου έλξης Τούρκων τουριστών, πυροδοτεί αντιδράσεις στην Τουρκία και τον τύπο της.
Η ανέγερση του μνημείου για την γενοκτονία των Ποντίων στην Κω, το 2022, είχε ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Και τώρα, με την ανακοίνωση ότι οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση δεύτερου μνημείου στην Ρόδο προχωρούν, φορτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Το μνημείο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και να τοποθετηθεί στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, ενός σημείου στο οποίο φτάνουν οι Τούρκοι τουρίστες, γεγονός που εντείνει την ενόχληση της Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα Σοζτζού σχολιάζει ότι «η Ελλάδα αποφάσισε να κατασκευάσει δεύτερο μνημείο στα πλαίσια του δήθεν Μνημείου Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, αυτή τη φορά στο νησί της Ρόδου στη Μεσόγειο, αφού κατασκεύασε ένα πριν από τρία χρόνια στην Κω απέναντι από την Αλικαρνασσό. Το μνημείο θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Ρόδου, από όπου φτάνουν οι Τούρκοι τουρίστες. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προσθέσει ένα ακόμα νέο στοιχείο στις εντάσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Η πολιτική στήριξη για την ανέγερση του μνημείου έρχεται από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος σε ομιλία του στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου δήλωσε τη στήριξή του στο έργο. Η απόφαση να στηριχθεί το έργο από την τοπική αυτοδιοίκηση τονίζει την πολιτική βούληση της Ελλάδας να τιμήσει τη μνήμη του ποντιακού Ελληνισμού, αλλά, ταυτόχρονα, προκαλεί νέες αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία θεωρεί το θέμα αυτό ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω της διαρκούς σύγκρουσης γύρω από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.