Η Συρία παραμένει το πεδίο όπου η Τουρκία αναζητά επιβεβαίωση του ρόλου της και η Ρωσία διαφυλάσσει την επιρροή της χωρίς να εκτεθεί. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας σήμερα, η Άγκυρα επανέλαβε την ανάγκη διεθνούς συναίνεσης για τη στρατιωτική της παρουσία για την αποτροπή της «κουρδικής απειλής», ενώ η Μόσχα, απέφυγε τις ευθείες δεσμεύσεις και παρέπεμψε τις κρίσιμες αποφάσεις στη Δαμασκό, κρατώντας ανοιχτές όλες τις επιλογές της.

«Σήμερα, συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Συρία με τον κ. Λαβρόφ. Πιστεύουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν και έχουμε παρόμοιες απόψεις σχετικά με την ανάγκη αποτροπής αποσχιστικών κινημάτων. Aποκλείεται να ανεχθούμε την εγκατάσταση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει στη συνέχεια μια κοινή θέση για την καταπολέμηση του PKK. Αναμένουμε από όλους να σεβαστούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε μια εποχή που γίνονται θετικά βήματα για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή μας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, διατηρώντας την πίεση στη διεθνή κοινότητα για να υιοθετήσει τη δική της ατζέντα ασφαλείας.

Η ρωσική στάση: Αφήνει τη Δαμασκό να απαντήσει

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την άλλη πλευρά, απέφυγε να πάρει ευθεία θέση σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, μεταθέτοντας την ευθύνη της απόφασης στη συριακή κυβέρνηση. Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των βάσεων αυτών, απάντησε με νόημα:

«Θα πρέπει να ρωτήσετε τη συριακή κυβέρνηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, όχι εμένα. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον συριακό λαό. Δηλ. για το μέλλον του συριακού λαού, το μέλλον της συριακής διοίκησης, το μέλλον του συριακού κράτους, τι είδους μέλλον θα διαμορφωθεί για τις εθνοτικές ομάδες και τις θρησκευτικές ομάδες. Αν δούμε έναν προσανατολισμό για όλα αυτά, σίγουρα θα αξιολογηθεί θετικά από τη Ρωσία»ç

Η Ρωσία δείχνει ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ στη Συρία, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στο μέλλον, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι πολιτικές και στρατιωτικές δυναμικές στη Συρία.