Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα σήμερα το πρωί, εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση της Τουρκίας να τερματίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του. 

«Ο πόλεμος αποτελεί μια πολυδιάστατη κρίση, και ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση», τόνισε ο Φιντάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε είδους βοήθεια» για να τερματιστεί η σύρραξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντονης διεθνούς ανησυχίας για την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν, όπως ο κίνδυνος πυρηνικής αντιπαράθεσης, όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι το 2024. 

 

Η Ρωσία δεν αλλάζει στάση

 

Η ρωσική θέση, ωστόσο, δεν φαίνεται να μεταβάλλεται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν ξεκάθαρος: "Δεν αλλάξαμε τη θέση μας για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος χωρίς να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνισή του".

 

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και αν η Ρωσία θα δεχόταν τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε αυτές, ο Λαβρόφ απέφυγε να δώσει άμεση απάντηση για το ρόλο της Άγκυρας, επιλέγοντας να ασκήσει κριτική στον Ζελένσκι, χωρίς να τον κατονομάσει, και να υπερθεματίσει τη στάση των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας. Το πρόσωπο που αναφέρατε, το όνομα του οποίου αναφέρατε, αλλάζει συνεχώς τη θέση του. Το ίδιο και οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι απόψεις τους συχνά αλλάζουν. Η γνώμη και η θέση των ΗΠΑ είναι συνεπής. Θα εξετάσουμε τη διαδικασία μαζί τους. Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν. Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε με όλους όσοι υποστηρίζουν και την Ουκρανία και την ειρήνη. Αν κάτι ικανοποιεί τη Ρωσία, είναι αυτός ο πόλεμος να σταματήσει», δήλωσε.

Η σκιά του Τραμπ στο Ουκρανικό

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει τα λάθη της Δύσης. 

«Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι προσπάθειες να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν λανθασμένες. Γιατί αυτός είναι ένας από τους λόγους αυτού του πολέμου. Ο δεύτερος λόγος είναι η γενοκτονία. Η γενοκτονία του ουκρανικού λαού στα νοτιοανατολικά», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τις ρωσικές κατηγορίες κατά της Ουκρανίας και της Δύσης πριν.

Η συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά από το TRT World, ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας σε ζητήματα όπως η ασφάλεια του αγωγού TurkStream, καθώς και κοινές ανησυχίες για τη σταθερότητα στη Συρία, τη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η διπλωματική δραστηριότητα στην περιοχή εντείνεται εν μέσω συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας.

Η Τουρκία, χάρη στη στρατηγική της θέση στη Μαύρη Θάλασσα και τις ισορροπημένες σχέσεις της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, έχει εδραιωθεί ως πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο. Η Άγκυρα δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, διατηρώντας έτσι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις δύο πλευρές. Αυτή η στάση ενισχύεται από προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως οι αποτυχημένες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός το 2022 και η επιτυχημένη μεσολάβηση σε ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Η πρόταση του Φιντάν εντάσσεται στη μακροχρόνια προσπάθεια της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο «αξιόπιστου μεσολαβητή», όπως είχε περιγράψει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2023, προτείνοντας την Τουρκία ως ιδανικό τόπο για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ. Ωστόσο, η πρόκληση παραμένει μεγάλη, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, όπως η αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας στις προσάρτητες περιοχές της Ουκρανίας, συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες.