Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι θεατής στη διαμόρφωση της μοίρας της. Με αφορμή την επέτειο των τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή, κάλεσε σήμερα από τον Ιερόν Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φανάρι τους εμπλεκόμενους στις ειρηνευτικές συνομιλίες να αναγνωρίσουν το αυτονόητο: καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν περιλαμβάνει την Ουκρανία ως ισότιμο συνομιλητή.

Σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανέλαβε τη σταθερή του θέση υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί διά της βίας ή από εξωτερικές δυνάμεις», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι μια λύση μπορεί να επιβληθεί χωρίς τη συναίνεση των ίδιων των Ουκρανών.

 

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι ισότιμος συνομιλητής»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ουκρανίας να συμμετέχει ισότιμα στις όποιες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της, απορρίπτοντας οποιοδήποτε σενάριο που θα την έθετε στο περιθώριο.

«Αυτή η διαδικασία πρέπει να συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία ως ισότιμο συνομιλητή», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας παράλληλα «τις ακούραστες προσπάθειες του προέδρου Ζελένσκι για την υπεράσπιση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

 

Ο πόλεμος, τεστ για την Ευρώπη και τον κόσμο

Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμα περιφερειακό πόλεμο, αλλά μια ιστορική δοκιμασία για τις αρχές και τις αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο, δίνοντας μια ευρύτερη διάσταση στη σύγκρουση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ εθνών, είναι ένα τεστ για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Απαιτεί μια επιλογή μεταξύ δικαίου και τυραννίας», δήλωσε στο κήρυγμά του, ενώπιον δεκάδων διπλωματών και επικεφαλής προξενικών αρχών στην Κωνσταντινούπολη.