Οι γερμανικές εκλογές μπορεί να μην έχουν αυτή τη φορά στο επίκεντρο την Τουρκία, αλλά η επιρροή της στην ευρωπαϊκή χώρα παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Με 53 υποψήφιους τουρκικής καταγωγής να διεκδικούν έδρες, η τουρκική κοινότητα συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, η Άγκυρα παρακολουθεί πιο διακριτικά αυτή τη φορά, καθώς οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις εξαρτώνται πλέον από πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
Ο Γιασάρ Αϊντίν, ερευνητής στη γερμανική δεξαμενή σκέψης SWP, παρατηρεί ότι:
"Σε αντίθεση με το 2017, η Τουρκία δεν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία".
Παρά τις πολιτικές αλλαγές, η Άγκυρα παραμένει κομβικός εταίρος για το CDU, το οποίο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, αλλά δεν υποστηρίζει περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αντίθετα, το SPD δεν αναφέρει καν την Τουρκία στο πρόγραμμά του, ενώ οι Πράσινοι προτείνουν μια πιο επιλεκτική συνεργασία, συνδέοντας τις σχέσεις με ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.
Ο Μερτς και η ρεαλιστική προσέγγιση προς την Τουρκία
Η Άγκυρα περιμένει να δει ποια θα είναι η στάση του νέου καγκελάριου, πιθανότατα του Φρίντριχ Μερτς, απέναντί της. Παρότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ δεν είναι στην ατζέντα, η Τουρκία γνωρίζει ότι η Γερμανία τη χρειάζεται σε καίρια ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
"Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μερτς θα συνεχίσει την ρεαλιστική προσέγγιση της Γερμανίας στην Άγκυρα", τονίζει ο Αϊντίν. "Κεντρικά ζητήματα θα είναι η επανεγκατάσταση προσφύγων στη Συρία και η υπεράσπιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και για τα δύο, ο Merz θα χρειαστεί την υποστήριξη της Τουρκίας".
Επιπλέον, το CDU ενδιαφέρεται να διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, ιδιαίτερα εν μέσω της γερμανικής οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, στο εσωτερικό της Γερμανίας, το CDU προτίθεται να καταργήσει τον νόμο περί διπλής υπηκοότητας, κάτι που θα πλήξει χιλιάδες πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Η δύναμη της τουρκικής ψήφου
Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά το εκλογικό της βάρος είναι αξιοσημείωτο. Ο Κενάν Κολάτ, Συντονιστής Εκλογών της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, υπογραμμίζει ότι "υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής. Ακόμη και αν δεν πιστεύουμε ότι θα ψηφίσουν όλοι τους, δηλαδή αν η συμμετοχή αυξηθεί στο 60-70%, οι πιθανότητες εκλογής ενός υποψηφίου τουρκικής καταγωγής μπορεί να αυξηθούν".
Μέχρι σήμερα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής ανέρχεται στο 30%, αλλά μια αύξηση θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο.
"Εάν αυξήσουμε το ποσοστό αυτό στο 60-70%, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Θα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν και να επηρεάσουν το δικό τους μέλλον και το μέλλον της Γερμανίας".
Τουρκική καταγωγή και πολιτικές διαφορές
Συνολικά, 53 υποψήφιοι τουρκικής καταγωγής σε 29 κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Το SPD φιλοξενεί τους περισσότερους, με 21 υποψηφίους, ενώ ακόμα και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει δύο υποψήφιους τουρκικής καταγωγής.
Από τους 53 υποψηφίους, οι προβλέψεις δείχνουν ότι 16-18 μπορεί να καταφέρουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.
Η επόμενη μέρα
Η Τουρκία μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο αυτών των εκλογών, αλλά η σημασία της για τη Γερμανία δεν έχει μειωθεί. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί τη συνεργασία της, ειδικά στο μεταναστευτικό – και αυτό είναι το ισχυρό της χαρτί. Η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία, η στάση απέναντι στη μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία θα καθορίσουν το μέλλον των διμερών σχέσεων.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν περιμένει έναν σύμμαχο, αλλά έναν πραγματιστή συνομιλητή. Και αυτό ίσως να της είναι αρκετό.