Την πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία εγκαινιάζει τη διαδικασία διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς διοργάνωσε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, Κώστας Καδής, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου και της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, οι οποίες εκπροσώπησαν την Κύπρο ως μια από τις χώρες που θα αναλάβουν την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο διάστημα.
Στην παρέμβασή του ο κ. Καδής τόνισε πως οι ωκεανοί είναι ένα ενιαίο σώμα «που μας ενώνει όλους, διαμορφώνοντας τις κουλτούρες, τις οικονομίες και το μέλλον μας», και αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό συνεισφορών, πάνω από 860 επιστημονικών δημοσιεύσεων, απόψεων και εισηγήσεων, που κατατέθηκαν ως ανταπόκριση στο κάλεσμα της Επιτροπής.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η ανατροφοδότηση που λάβαμε δεν είναι απλά μια υποχρέωση που θα διεκπεραιώσουμε», σημείωσε, υποσχόμενος πως «θα μας δώσει κατεύθυνση για τις πολιτικές που αναπτύσσουμε και τα μέτρα που εφαρμόζουμε».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, στη συζήτηση συμμετείχαν φορείς χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων μερών, ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες και ειδικοί, οι οποίοι εστίασαν στο ζήτημα του μέλλοντος της διακυβέρνησης των ωκεανών και των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο το πρωί της Παρασκευής συμμετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κάρμεν Κρέσπο Ντίαζ (ΕΛΚ, Ισπανία), ο επικεφαλής της διακομματικής ομάδας για θέματα θαλασσών, ποταμών, νησιών και παράκτιων περιοχών (SEARICA) Τομάς Μπαγιάδα (S&D, Μάλτα), οι πρώην Επίτροποι Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ωκεανών, Μαρία Δαμανάκη και Καρμένου Βέλα.
Επίσης συμμετείχαν αρμόδιοι Υπουργοί από τις χώρες που θα αναλάβουν τις επόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ (μεταξύ τους και η Κύπρος) καθώς και από τη Γαλλία η οποία θα φιλοξενήσει στη Νίκαια τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς τον Ιούνιο.
Στην παρέμβαση του ο κ. Καδής σημείωσε πως οι κύριοι τομείς στους οποίους θεωρεί πως θα πρέπει να εστιάσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς θα είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστικής και βιώσιμης «γαλάζιας οικονομίας», η προστασία και η αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών, η ανάπτυξη ενός πλαισίου εμπειρογνωμοσύνης για θαλάσσια θέματα, η καθιέρωση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης και διπλωματίας για θέματα ωκεανών, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παράκτιων κοινοτήτων, και η διασφάλιση πως το μοντέλο που θα αναπτυχθεί θα εφαρμόζεται.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προκλήσεις για το σημερινό μοντέλο της ΕΕ για τη διακυβέρνηση των θεμάτων που αφορούν τους ωκεανούς, καθώς και αναγκαία μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της διαχείρισης των ωκεανών ως οικοσυστημάτων.
Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης οι ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της «γαλάζιας οικονομίας» της ΕΕ, καθώς και η στήριξη ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των παράκτιων κοινοτήτων και πόλεων στην ΕΕ.
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ωκεανών» στις Βρυξέλλες στις 5 Μαρτίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Καδής στην παρέμβασή του, στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί υπουργική συνάντηση του διαλόγου ενόψει της Συνόδου των ΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια. Πρόσθεσε πως προσβλέπει να παραλάβει τα συμπεράσματα της διακομματικής ομάδας SEARICA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ