Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες και να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Μακρόν ανέφερε ότι αυτή ήταν η τέταρτη επικοινωνία του με τον Ζελένσκι αυτήν την εβδομάδα για να τον ενημερώσει για όλες τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους οι οποίοι «επιθυμούν να εργαστούν για μια διαρκή και ισχυρή ειρήνη για την Ουκρανία και για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης».

Ο Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην θέση της χώρας της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Η Τζόρτζια Μελονι επανέλαβε ότι η προτεραιότητα για την Ιταλία είναι ίδια με εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης, του Κιέβου και της Ατλαντικής Συμμαχίας: να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η σύρραξη και να επιτευχθεί η ειρήνη", αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι "η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η στήριξη της Δύσης, μαζί με το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας, αποτέλεσαν τις προϋποθέσεις που καθιστούν σήμερα δυνατό να γίνεται λόγος για δυνατότητα συμφωνίας".

"Η Ιταλία, μαζί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους και δυτικούς εταίρους της, εργάζεται για μια ειρήνη διαρκείας στην Ευρώπη, η οποία χρειάζεται πραγματικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία", καταλήγει η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε σήμερα αντίθετος στην παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος προσώπων και οργανισμών από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να παρεμποδίσει τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν περισσότερα από 2.400 πρόσωπα και οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι «27» θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου και αύριο θα συνεδριάσουν οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών μελών στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

«Δεχόμαστε τεράστια πίεση για να παρατείνουμε το καθεστώς των κυρώσεων για έξι μήνες», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ουγγαρίας, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στις ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι οι φιλοπόλεμοι Ευρωπαίοι πολιτικοί (…) θέλουν να πάρουν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης. Αλλά εμείς δεν θα συμφωνήσουμε» επειδή «πρέπει να δώσουμε χρόνο στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει επιβάλει συνολικά 16 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από αυτό το μοχλό πίεσης, αν προηγουμένως δεν ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ουγγαρία ψήφισε όλες τις κυρώσεις αλλά συχνά επιχείρησε να τις «εξομαλύνει» ή να τις καθυστερήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αρνείται να παράσχει έστω και την ελάχιστη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και τον Ιανουάριο απείλησε να ασκήσει βέτο στην παράταση των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας, απαιτώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν ώστε η Ουκρανία να επιτρέψει και πάλι τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη. Τελικά όμως έδωσε το «πράσινο φως».

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα βλέπει να ανοίγει «παράθυρο για την ειρήνη» στην Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP