Από τουρκικό έδαφος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις δηλώσεις του για την Ουκρανία, τη μη στρατιωτική στήριξη πλέον των ΗΠΑ του και τις εκλογές που πρέπει να προκηρύξει ο Ζελένσκι.

"Θα ήθελα ο Τραμπ να είναι περισσότερο μαζί μας. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και πολλοί Δημοκρατικοί μας υποστηρίζουν. Δεν θέλω να χάσω την υποστήριξη" δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτηριστικά, αναμένοντας από τη Δύση σαφή και χειροπιαστή υποστήριξη.

«Η προεδρία μου είναι νόμιμη – Ο πόλεμος δεν επιτρέπει εκλογές»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της παραμονής του στην εξουσία, απαντώντας στις επικρίσεις περί έλλειψης εκλογών στην Ουκρανία. Τόνισε ότι το σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει εκλογές εν μέσω πολέμου και ότι εκατομμύρια εκτοπισμένοι και στρατιώτες στην πρώτη γραμμή δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μία εκλογική διαδικασία.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ουκρανία, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Αυτό είναι γραμμένο στη νομοθεσία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο σύνταγμα. Το σύνταγμα λέει, "Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές μέχρι να τελειώσει η κατάσταση πολέμου". Νομίζω ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα κάθε χώρας Ο σημερινός πρόεδρος αναλαμβάνει και εκτελεί όλα τα καθήκοντα, ως εκ τούτου, όσο δεν υπάρχουν εκλογές στη χώρα μας, η προεδρία μου είναι νόμιμη.

Εξάλλου, αν μιλάμε για δημοκρατικές εκλογές, πώς μπορούμε να δεχθούμε εκλογές στις οποίες 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να συμμετάσχουν επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό; Η υποδομή που απαιτείται για να ψηφίσουν εκεί 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν υπάρχει ακόμη. Πώς θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι βρίσκονται σε προσωρινά κατεχόμενες περιοχές; Επί του παρόντος, το σύνταγμά μας δεν προβλέπει διαδικτυακή εκλογική διαδικασία. Πώς θα ψηφίσουν οι στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή; Όσο συνεχίζεται η κατάσταση πολέμου, οι στρατιώτες δεν μπορούν να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, πώς θα ψηφίσουν οι άνθρωποι κοντά στην πρώτη γραμμή;».

«Βγάζουν τον Πούτιν από την απομόνωση»

Η επαναπροσέγγιση της Δύσης με τη Μόσχα, αλλά και η διαφαινόμενη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο σχολιασμού από τον Ζελένσκι.

"Είτε μου αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια διμερής συνεργασία και αυτή είναι η απόφαση των ΗΠΑ. Παρατηρούμε, όμως, ότι αυτοί βγάζουν τον Πούτιν από την πολιτική απομόνωση, αλλά αυτή είναι δική τους απόφαση, διαπραγματεύονται", είπε, αφήνοντας αιχμές για τις πιθανές κινήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ουκρανική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο Πούτιν θα σας κοροϊδέψει – Το έχει κάνει ξανά»

Η δυσπιστία προς τη Μόσχα παραμένει σταθερή στο Κίεβο, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπενθυμίζει τις προηγούμενες συμφωνίες που καταπατήθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η ρωσική ηγεσία έχει ιστορικό αθέτησης συμφωνιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Συμφωνίες του Μινσκ.

"Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι ο Πούτιν μπορεί να κοροϊδέψει. Μετά τις Συμφωνίες του Μινσκ, είχαμε συμφωνήσει μαζί του και στη Γαλλία. Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, την έσπασε και ξεκίνησε ξανά τον πόλεμο", είπε.

Ο Ζελένσκι αναρωτήθηκε, εάν όλοι είναι σίγουροι ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει στον πόλεμο, "τότε γιατί διστάζετε να αναπτύξετε δυνάμεις στην Ουκρανία; Ξεκινάμε από το σενάριο ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Συζητήσαμε αυτήν την πτυχή των εγγυήσεων ασφαλείας με τον πρόεδρο Ερντογάν".

«Απαράδεκτο να συζητούν χωρίς εμάς»

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για τη συνάντηση των ηγετών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ και ότι μπορεί να καλέσει τον Τραμπ στο κινητό του τηλέφωνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά έδωσε το μήνυμα ότι "είναι απαράδεκτο να συζητούν για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς εμάς. Όταν λένε "αυτά είναι τα σχέδιά μας για τον τερματισμό του πολέμου", μας προκαλεί ερωτήματα. Πού βρισκόμαστε; Αυτός ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, ο Πούτιν σκοτώνει Ουκρανούς, όχι Αμερικανούς ή Ευρωπαίους. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς εμάς".

Όσον αφορά τη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι "η ημερομηνία της συνάντησης συνέπεσε με την επίσκεψή μου εδώ. Δεν θέλω αυτό να μοιάζει με παιχνίδι. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Δεν θέλουμε να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας για την Ουκρανία. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές συμπτώσεις. Δεν μας κάλεσαν", προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας. Δυστυχώς, αυτά τα παιχνίδια επηρεάζουν την ψυχική και ψυχολογική κατάσταση των Ουκρανών. Οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν. Δεν θέλω να παίζουν με τα συναισθήματα του λαού μου".

Διαβάστε ακόμη: Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Σαμάρα

«Η Ρωσία-Ουκρανία πρώτα στο τραπέζι, μετά οι ΗΠΑ»

Η απουσία της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου ήταν ένα από τα βασικά σημεία κριτικής του Ζελένσκι, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τη χώρα του.

"Όταν λένε ότι αυτά είναι τα σχέδιά μας για τον τερματισμό του πολέμου, αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα", σημείωσε, προσθέτοντας: "Μπορείτε να συζητήσετε ό,τι θέλετε, αλλά αν συζητάτε χωρίς εμάς, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα το αποδεχτούμε", ξεκαθαρίζοντας ότι μια συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την Ουκρανία και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο. Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης του ίδιου με τον Τραμπ.

"Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να είναι πρώτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά οι ΗΠΑ. Συλλογικά, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να εκπροσωπηθεί", δήλωσε ο Ζελένσκι,

«Δεν θέλουμε να γίνουμε κέντρο πρώτων υλών»

Ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να έχει ισχυρή οικονομική προοπτική και να μην μετατραπεί σε έναν απλό προμηθευτή πρώτων υλών για ισχυρότερες οικονομίες.

"Δεν θέλουμε να είμαστε κέντρο πρώτων υλών για καμία ήπειρο", τόνισε, αν και δήλωσε ανοιχτός σε επενδύσεις, εάν απελευθερωθούν οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και προστατεύονταν τα κοιτάσματα φυσικών πόρων.

«Η Ουκρανία διαθέτει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, φυσικούς πόρους και σπάνιες γαίες Δυστυχώς, μερικά από αυτά βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη. Πρέπει να απελευθερώσουμε αυτά τα εδάφη από την κατοχή, και νομίζω ότι έχουμε δίκιο να το θέλουμε αυτό», είπε.

«Αν πρόκειται να δώσουμε κάτι, θα πρέπει να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα»

Αναφερόμενος στο προσχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε με τις ΗΠΑ για επενδύσεις σπάνιων γαιών σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν υπήρχαν εγγυήσεις ασφαλείας σε αυτό το σχέδιο. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι δίκαιο χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας. Είπα "Αυτό το έγγραφο δεν είναι έτοιμο, δεν θα το υπογράψουμε. Είμαι πάντα ανοιχτός σε εσάς να επενδύσετε στη χώρα μας, να επενδύσετε στους φυσικούς μας πόρους. Είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία μας το υποστηρίζει αυτό, το κοινοβούλιο μας το υποστηρίζει". Αλλά αν πρόκειται να δώσουμε κάτι, θα πρέπει να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη. Αν δεν μπορούμε να το προστατεύσουμε αυτό, τότε για τι θα μιλάμε; Γι' αυτό ακριβώς μιλάμε».

«Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. είναι κρίσιμα για το μέλλον της Ουκρανίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν δίστασε να αναφερθεί και στις φιλοδοξίες της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει και ο ίδιος δήλωσε ότι υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Κατανοεί τη σημασία του και πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη το καταλαβαίνουν. Το 99% των Ευρωπαίων ηγετών υποστηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ", ανέφερε.

"Αν δεν υπάρξει ΝΑΤΟ, για ποιες εγγυήσεις μιλάμε;" αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει ισχυρό στρατό αλλά χρειάζεται διαρκή υποστήριξη σε όπλα και οικονομικούς πόρους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι χρειάζονται εγγυήσεις οικονομικής ασφάλειας, προσθέτοντας, «για αυτό, πρέπει να ενταχθούμε σε μια μεγάλη αγορά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ηνωμένες Δυνάμεις της Ευρώπης»: Το όραμα του Ζελένσκι για την ασφάλεια μετά τον πόλεμο 

Η Ουκρανία δεν βλέπει τον εαυτό της απλώς ως υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ως έναν θεμέλιο λίθο μιας νέας ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι ο μεγαλύτερος στρατός της ηπείρου δεν πρέπει να σταθεί μόνος του, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

"Χρειαζόμαστε μια ενιαία δύναμη. Θα ήταν πολύ λογικό να ενωθούν χώρες στην Ουκρανία που θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα υπερασπίζονται η μία την άλλη. Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ήταν μια καλή αρχή για τις Ηνωμένες Δυνάμεις της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ήπειρος πρέπει να προστατεύεται από έναν ισχυρό στρατό. Και όχι μόνο με λίγους στρατούς, όλοι πρέπει να συμμετέχουν και να γίνουν ισχυρότεροι".

Την πρόταση αυτή συζήτησε και με τον Ερντογάν, αποκάλυψε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφέροντας ότι η χώρα του και η Τουρκία διαθέτουν τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία και η Ουκρανία είναι οι δύο ισχυρότεροι στρατοί στην Ευρώπη. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία είναι επίσης ισχυρές και συζητήσαμε αυτή την πτυχή των εγγυήσεων ασφαλείας με τον κ. Ερντογάν».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος»

Ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται και ότι έχει ορισμένες προσδοκίες.

"Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα σταματήσουν τον Πούτιν, αν θέλει να επιστρέψει στον πόλεμο. Και ποιος μπορεί να μας δώσει αληθινές, όχι μόνο στα λόγια, αλλά συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας. Είμαστε έτοιμοι για έναν τέτοιο διάλογο. Ξέρουμε τι εστί διπλωματία. Φυσικά, δεν μου αρέσει πολύ να μιλάω με τον Πούτιν. Είμαστε εχθροί και η έχθρα μας συνεχίζεται. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όλα πρέπει να γίνουν με ανοιχτό διάλογο μεταξύ των πλευρών. Δεν μπορούμε να παίζουμε σκάκι. Διότι κάθε βήμα που κάνετε σε αυτή την παρτίδα σκακιού οδηγεί μερικές φορές στο θάνατο δεκάδων, μερικές φορές εκατοντάδων, μερικές φορές χιλιάδων ανθρώπων", είπε.

«Δεν θα γίνουμε Συρία»

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ουκρανίας και στην ανάγκη για ειρήνευση, ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, αλλά με όρους που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.

"Θέλουμε μια δίκαιη ειρήνη, μια διαρκή ειρήνη, μια βιώσιμη ειρήνη. Δεν θέλουμε να έρθει ξανά ο θάνατος στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια νέα Συρία. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά. Είναι πολύ δίκαιο να μην τα θέλουμε όλα αυτά. Όλοι οι δολοφόνοι πρέπει να τιμωρηθούν φυσικά. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του πολέμου".

«Η αμυντική συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχιστεί»

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε: "Πρέπει να προχωρήσουμε με εκείνους που θα εγγυηθούν την ασφάλεια για να τερματιστεί ο πόλεμος", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Τουρκίας και Ουκρανίας στην αμυντική βιομηχανία, ο Ζελένσκι είπε: "Συναντηθήκαμε με τους Baykar και Bayraktar. Τα γραφεία τους άνοιξαν στην Ουκρανία και συναντιόμαστε επίσης εκτός. Έχουμε πολλές εταιρείες που παράγουν drones μεγάλης εμβέλειας και πιστεύω ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία θα συνεχιστεί ως προς αυτό. Φυσικά, θα θέλαμε να τα προχωρήσουμε όλα αυτά».

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ορισμένα κοινά έργα προχωρούν πιο αργά λόγω του πολέμου για λόγους ασφαλείας.

«Οι ρωσικοί πύραυλοι προσπάθησαν να καταστρέψουν πλήρως τη βιομηχανία κινητήρων μας και αυτό θα επηρέαζε τα συμβόλαιά μας με την Τουρκία και άλλες χώρες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία.

Παιδιά του πολέμου: Η χαμένη αθωότητα μιας γενιάς

Ο Ζελένσκι περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα των παιδιών της Ουκρανίας, που μεγάλωσαν μέσα στις βόμβες και την ανασφάλεια. «Η παιδική τους ηλικία αφαιρέθηκε», λέει, μιλώντας για τη δική του οικογένεια και τις στιγμές που χάνονται μέσα στη δίνη του πολέμου.

«Είμαι πατέρας. Ειδικά όταν συναντιέμαι με τον Ερντογάν, μου λέει για τα εγγόνια του και του λέω για τα παιδιά μου. Ξέρετε πώς είναι τα παιδιά μου; Όπως όλα τα παιδιά στην Ουκρανία. Δυστυχώς, τα παιδιά έπρεπε να ωριμάσουν λόγω του πολέμου. Πώς να το θέσω; Έχασαν πραγματικά την παιδική τους ηλικία. Η παιδική τους ηλικία αφαιρέθηκε, τα χρόνια τους χάθηκαν. Ωρίμασαν, μεγάλωσαν. Έγιναν πολύ δυνατοί. Ωστόσο, το φως και το συναίσθημα στα μάτια των παιδιών εξαφανίστηκαν λόγω της  παιδικής ηλικίας που περνάνε. Έγιναν παιδιά του πολέμου. Για παράδειγμα, ο γιος και η κόρη μου δεν είναι πλέον παιδιά. Ο γιος μου είναι σχεδόν 21 ετών και πηγαίνει στο πανεπιστήμιο. Βρίσκονται όλοι μαζί μου στην Ουκρανία. Είμαστε όλοι μαζί στη χώρα. Βέβαια, σπάνια βλέπουμε ο ένας τον άλλον για λόγους ασφαλείας. Αλλά όταν το κάνουμε, είναι οι πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. "Μπαμπά, αν φύγεις τώρα, θα αργήσεις να γυρίσεις; Θέλουμε να περάσουμε κάθε λεπτό μαζί σου. Ξέρουμε ότι αυτά τα λεπτά θα τελειώσουν ή οι ώρες θα περάσουν γρήγορα, το ξέρουμε", λένε. Αυτός ο χρόνος δεν τους φτάνει ούτε κι εμένα".

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν «ρυθμιστής» στην ουκρανική κρίση

Σήμερα, στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων η συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι στην Άγκυρα παρουσιάζεται ως κεντρικό γεγονός, με την Τουρκία να αυτοπροβάλλεται ως αναντικατάστατος μεσολαβητής στο ουκρανικό ζήτημα.

Από την «Σαμπάχ» που τη χαρακτηρίζει «κλειδί της ειρήνης» μέχρι την «Ακσάμ» που προωθεί την ιδέα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, η Άγκυρα επιδιώκει να εδραιώσει την εικόνα της ως βασικού παίκτη στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.