Την έναρξη της συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο για την αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα μέσα από εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, με την πρώτη συγκεκριμένη συζήτηση σε επίπεδο ECOFIN να αναμένεται για τον Μάρτιο, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Αντρέι Ντομάνσκι, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
«Μπορεί να μην έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη για το πώς θα πρέπει να επιτευχθεί αυτό, για αυτό και ξεκινάμε εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ήδη από αύριο, και τον Μάρτιο θα θέσω το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες» σημείωσε ο κ. Ντομάνσκι, προσθέτοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο κ. Ντομάνσκι τόνισε πως οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συζήτησαν, πέρα από την ανταγωνιστικότητα και την αγορά ενέργειας, και τα θέματα ασφάλειας, αναφερόμενος στην άτυπη συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ. Τονίζοντας πως δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία «μπορεί να επιτευχθεί μόνο από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας, ο Πολωνός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και άμυνα, και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
«Έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη το θέμα της εξαίρεσης των αμυντικών επενδύσεων από (τους κανόνες για) το χρέος και το έλλειμμα» πρόσθεσε, παραπέμποντας στην πρόταση που η Πολωνική Προεδρία κατέθεσε τον περασμένο μήνα.
Ο κ. Ντομάνσκι υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός είναι «να διατηρήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες ως έχουν, αλλά να τους περιγράψουμε επακριβώς», κατά τρόπο που να επιτρέπει στις κυβερνήσεις «να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό, αεροσκάφη, τανκς, πυρομαχικά, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στους αριθμούς του ελλείμματος και του χρέους».
Ο Πολωνός Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη συζήτηση για έναν πανευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «που να επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν συλλογικά την παραγωγή και την προμήθεια όπλων», παραπέμποντας σε εκτιμήσεις πως «θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν αγοράζαμε όπλα από κοινού».
Όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να μοιάζει στην πράξη αυτός ο μηχανισμός, ο κ. Ντομάνσκι παρέπεμψε στο άτυπο ECOFIN στη Βαρσοβία τον ερχόμενο Απρίλιο.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν θα πω περισσότερα σήμερα σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι, πρώτα πρέπει να έχουμε απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να αγοραστεί» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι απαντήσεις αυτές αναμένονται στην έκθεση (ή λευκή βίβλο - white paper) για την άμυνα που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Επίτροπος, Άντριους Κουμπίλιους. Στην συνέχεια, τον Απρίλιο, θα μπορεί να συζητηθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων στην Ρωσία, ο κ. Ντομάνσκι σημείωσε πως «οι ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να θεωρείται πληθαίνουν» και πω αυτό είναι ένα ακόμα επιχείρημα για την ανάγκη να αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία.
Ο κ. Ντομάνσκι αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι «η απλούστευση και η απορρύθμιση» είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την Πολωνική Προεδρία, η οποία προσβλέπει στην σχετική συνολική πρόταση (omnibus legislation) για απλοποίηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει οικονομική υπερδύναμη, όχι ρυθμιστική», τόνισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ