Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν στο Ριάντ την Τρίτη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του παρακολουθούσαν ανήσυχοι από το περιθώριο και η Μόσχα έθεσε ένα νέο σημαντικό αίτημα.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Τάμι Μπρους δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διορίσουν «αντίστοιχες ομάδες υψηλού επιπέδου για να αρχίσουν να εργάζονται σε μια πορεία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, με τρόπο, που να είναι διαρκής, βιώσιμος και αποδεκτός από όλες τις πλευρές».
Ο Ρώσος διαπραγματευτής Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών πως «ήταν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα ζητήματα που θέλαμε να θίξουμε».
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να συνάψει μια βιαστική συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα αγνοεί τα συμφέροντα ασφαλείας τους, ανταμείβει τη Μόσχα για την εισβολή της και αφήνει τον Πούτιν ελεύθερο να απειλήσει την Ουκρανία ή άλλες χώρες στο μέλλον.
Ακόμη και την ώρα που η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η Ρωσία σηματοδότησε σκλήρυνση των απαιτήσεών της.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι δεν είναι «αρκετό» να μην δεχθεί το ΝΑΤΟ την Ουκρανία ως μέλος. Είπε ότι η συμμαχία πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, αποκηρύσσοντας την υπόσχεση που έδωσε σε σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι το Κίεβο θα ενταχθεί σε μελλοντική, απροσδιόριστη ημερομηνία.
«Διαφορετικά, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επίμονα την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως τον μόνο τρόπο για να εγγυηθεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Κιέβου.
Η Μπρους ανέφερε σε δήλωσή της ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί- οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την ειρήνη και χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στον κόσμο για να φέρουν τις χώρες κοντά. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να πείσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να συμφωνήσουν σε αυτό».
Είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν «ανωμαλίες» στις διμερείς τους σχέσεις, τις οποίες το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «κάτι παραπάνω από ανύπαρκτες» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αμερικανικής Κυβέρνησης υπό τον Τζο Μπάιντεν.
Δηλώσεις του Ουσακόφ αναμεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκαν οι όροι για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, αν και τόνισε ότι είναι απίθανο να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει φιλικούς δεσμούς και με τις δύο χώρες, υπογράμμισαν τον ταχύτατο ρυθμό των αμερικανικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ και έξι ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν.
Οι επικριτές της διαδικασίας λένε ότι η ομάδα του Τραμπ, αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και λέγοντας ότι η επιθυμία του Κιέβου να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη του είναι μια ψευδαίσθηση, έχει κάνει εκ των προτέρων σημαντικές παραχωρήσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι απλώς αναγνωρίζουν την πραγματικότητα.
Η Ουκρανία λέει ότι καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει για λογαριασμό της. «Εμείς, ως κυρίαρχη χώρα, απλώς δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Κρίσιμες συνομιλίες στο Ριάντ για την Ουκρανία: Οι θέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Πηγή: ΚΥΠΕ