Η κυβέρνηση του Μπουρούντι ανακοίνωσε ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο έδαφος της χώρας τις προηγούμενες τρεις ημέρες, εγκαταλείποντας τη ΛΔ Κονγκό εξαιτίας της προέλασης των μαχητών του κινήματος M23, που υποστηρίζεται από τον στρατό της Ρουάντας.

Οι πρόσφυγες φτάνουν «μέσω των επίσημων συνόρων στην Γκατούμπα ή διασχίζοντας τον ποταμό Ρουσίζι», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών του Μπουρούντι, ο Μαρτίν Νιτερέτσε, με ανακοίνωσή του.

Οι αρχές έλαβαν μέτρα ώστε να εντοπίζονται οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι και οι άρρωστοι ή τραυματίες και να τους προσφέρεται στέγη με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πρόσθεσε.

Αφού κατέλαβαν στα τέλη Ιανουαρίου έπειτα από επίθεση-αστραπή την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, οι μαχητές του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23), που υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουάντας, συνέχισαν να προελαύνουν και την Κυριακή πήραν την Μπουκάβου, πρωτεύουσα της επαρχίας του Νότιου Κίβου, αφού οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό την εγκατέλειψαν.

Βρίσκονται πλέον μόλις περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μπουρούντι, που έστειλε τον Οκτώβριο του 2023 πάνω από 10.000 στρατιωτικούς για να βοηθήσουν τον κονγκολέζικο στρατό να αντιμετωπίσει το M23 και άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Προχθές Κυριακή ο κ. Νιτερέτσε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή καθώς «πανικοβλήθηκαν πληροφορούμενοι πως έπεσε η πόλη Μπουκάβου», σημειώνοντας πως δεν είχε ακόμη ακριβή αριθμό.

Οι πολίτες αυτοί έχουν καταληφθεί από τρόμο και «έπεσαν στο ποτάμι για να σωθούν από τον πόλεμο», με τις αρχές στο Μπουρούντι να προσπαθούν να «τους καθησυχάσουν», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, οι αρχές στο Μπουρούντι αποφάσισαν να κλείσουν για μερικές ώρες τα σύνορα με την ανατολική ΛΔ Κονγκό, στην προσπάθειά τους να φρενάρουν τις ροές μεταναστών.

Η ΛΔ Κονγκό καταγγέλλει την «απραξία» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (επιστολή)

Η ΛΔ Κονγκό κατήγγειλε χθες Δευτέρα την «απραξία» και την πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επομένη της κατάληψης της Μπουκάβου από το ένοπλο κίνημα M23 και τον στρατό της Ρουάντας, με επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η κυβέρνησή μου διαπιστώνει με αγανάκτηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, παραλυμένο από ποιος ξέρει ποια αρρώστια, δεν είναι σε θέση να λάβει απόφαση, κι αυτό παρά την βαρύτητα της κατάστασης», τόνισε ο πρεσβευτής της ΛΔ Κονγκό στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ζενόν Μουκονγκό Νγκαΐ, σε επιστολή του.

Αυτή η «παράλυση» αφήνει «ελεύθερο το πεδίο για τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κονγκολέζικων εδαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουάντας και τους βοηθητικούς τους του τρομοκρατικού κινήματος M23», συνέχισε.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η απραξία και η πολιτική βλέποντας και κάνοντας του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να χειροτερέψει την κατάσταση» και οδήγησε «στην κατάληψη» της Μπουκάβου, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Νότιου Κίβου, στηλίτευσε, κατηγορώντας τη Ρουάντα πως έχει μετατραπεί σε «εργαστήριο αστάθειας στην περιφέρεια των Μεγάλων Λιμνών».

Αφού κατέλαβαν στα τέλη Ιανουαρίου με επίθεση-αστραπή την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, οι μαχητές του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23), που υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουάντας, συνέχισαν να προελαύνουν και την Κυριακή κυρίευσαν την Μπουκάβου, πρωτεύουσα της επαρχίας του Νότιου Κίβου, αφού οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό την εγκατέλειψαν.

Με αυτό το φόντο, ο πρεσβευτής της ΛΔ Κονγκό απαίτησε στην επιστολή του νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να αναληφθεί δράση κατά τρόπο «αποφασιστικό και άμεσο».

Όπως και πριν από έναν μήνα, η Κινσάσα ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Ρουάντας από το έδαφος της ΛΔ Κονγκό. Καλεί επίσης το αίτημά της να επιβληθούν κυρώσεις του ΟΗΕ στο Κιγκάλι, ιδίως σε πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της, και εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικών πόρων από τη Ρουάντα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Γαλλία άρχισε να διεξάγει διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί σχεδίου απόφασης· αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει πουθενά μέχρι τώρα, ιδίως εναντίον δισταγμών των αφρικανικών κρατών μελών του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP