Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου. Στo επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκαν το Ουκρανικό, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Σολτς: Καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση, τόνισε από το Παρίσι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Όπως είπε είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε. «Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο κ. Σολτς.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε «κάπως εκνευρισμένος» από την συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.
«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».
Ο Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ. «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.
Μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση, λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Η Ρωσία «απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη» δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ντ. Τουσκ: Η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε «νέα φάση»
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στο τέλος της έκτακτης συνόδου για την ασφάλεια στο Παρίσι, ότι η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε «νέα φάση».
Ηγέτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν στο Παρίσι με στόχο να καθορίσουν μια κοινή απάντηση ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και να αντιμετωπίσουν την “επιτάχυνση” της διπλωματικής δράσης της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την Ουκρανία.
Οι διατλαντικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη φάση, καθώς οι πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από μια διαδικασία για ένα θέμα που αφορά κυρίως αυτούς.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή συνειδητοποιούν ότι η διατλαντική σχέση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η φιλία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν σε μια νέα φάση. Όλοι το διαπιστώνουμε αυτό», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.
Όπως τόνισε, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διαπιστώνουν επίσης «ότι ήρθε η ώρα για μια πολύ πιο σημαντική ευρωπαϊκή ικανότητα αυτοάμυνας».
«Υπήρξε συμφωνία, ομόφωνα, για το γεγονός ότι μια αύξηση, και μια σαφής αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμώνουμε όταν ένας Αμερικανός σύμμαχος λέει να ξοδέψουμε περισσότερα, να είμαστε πιο δυνατοί, να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούνται απολύτως από τα γεγονότα», υπογράμμισε ο Τουσκ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση, ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως υπερβολικές δαπάνες, επομένως δεν θα κινδυνεύουμε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και όλες τις δυσάρεστες συνέπειές της».
ΕΕ: Η συνεδρίαση στο Παρίσι «επιβεβαιώνει» ότι η Ουκρανία αξίζει «την ειρήνη δια της ισχύος»
Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα (17/2) στη Γαλλία «επιβεβαίωσε» ότι η Ουκρανία «αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος», δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.
«Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.
«Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη», πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.
Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.
Oι επιδιώξεις της Γαλλίας – Στόχος να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρώπης στο Ουκρανικό
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει συνεννόηση και συντονισμό των Ευρωπαίων για να απαντήσουν με έναν τρόπο συγκεκριμένο στην «προδοσία» του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Όλαφ Σολτς που έφυγε λίγο πιο νωρίς από τη συνάντηση που διήρκησε λίγο περισσότερο από 3 ώρες φαίνεται ότι συνεχίζει με τον ίδιο τόνο όπως προηγούμενα, σαν να μη συνέβη τίποτα, λέγοντας φυσικά ότι δεν θέλουμε μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση, αλλά ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τους Αμερικανούς, δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός ασφάλειας και ευθύνης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
Τα νέα δεδομένα αφορούν κυρίως τα στρατεύματα, αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και εδώ κολλάει όλη η συζήτηση, ανέφερε ακόμα η δημοσιογράφος η οποία πρόσθεσε «oρισμένες χώρες μάλιστα από αυτές που ήταν παρούσες στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν συμφωνούν με την ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ να στείλουν στρατεύματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Kαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λίγο ακατάλληλο προς το παρόν να μιλήσουν για στρατεύματα. Η Πολωνία επίσης δεν θέλει να στείλει στρατεύματα. Εκεί κολλάει λοιπόν η συζήτηση για να δούμε αν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ίσως ορισμένοι αλλάξουν γνώμη[…]»
Σημειώνεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε 20 λεπτά με τον Ντόναλντ Τραμπ για να του εξηγήσει τους λόγους αυτής της συνάντησης και κυρίως να του διαμηνύσει ότι δεν είναι εχθρική απέναντί του.
Κανείς δεν θα επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία στον Ζελένσκι, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, είπε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πως κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να βρίσκονται όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαντώντας ουσιαστικά στη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τον αποκλεισμό τους από αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αύριο στο Ριάντ.
Σε σχέση με τον οδικό χάρτη αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούμπιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ένα τηλεφώνημα που έγινε (σσ αυτό που έγινε μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν).
«Υπό αυτή την έννοια είμαστε στην αρχή μιας μακράς και πολύπλοκες διαδικασίας, στην οποία προς το παρόν δεν έχουν ρόλο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε η Ουκρανία, αλλά κανείς δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στα επόμενα στάδια» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.
Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Κανείς δεν θέλει δεύτερο Αφγανιστάν-Άσκοπες συμφωνίες χωρίς Ουκρανία
Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ- ΜΠΕ