Από τις ΗΠΑ, σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Μόσχα ένα γεωπολιτικό παιχνίδι δυνάμεων με επίκεντρο την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα στο Παρίσι, στην άτυπη Σύνοδο, επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και ενώ Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση, που συγκάλεσε εσπευσμένα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τα έθνη της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες. Επίσης συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμφωνήσουν μια συντονισμένη απάντηση στην αλλαγή πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν μεταξύ των ηγετών που υποδέχθηκε αυτοπροσώπως ο Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ λίγο πριν από τη συνάντηση. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Μακρόν ενημέρωσε τον Τραμπ για τα σημεία τα οποία θα εξετάσουν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο και κυρίως για να του δείξει ότι δεν υπάρχει εχθρική στάση της Ευρώπης απέναντί του.

Η συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ δεν είναι «διαπραγμάτευση» για την Ουκρανία, λέει η Ουάσινγκτον

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, είπε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πως κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην άτυπη σύνοδο του Παρισιού χτυπάει η καρδιά της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας

Στο Παρίσι χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο καμπής για τις διατλαντικές σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ιδέα πως κατά κάποιον τρόπο υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Βρετανίας είναι μέρος αυτής της συνάντησης. Από μόνη της η συνάντηση έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα» ανέφερε ο αναλυτής Ντέιβιντ Πλάγκντεν.

Με το βλέμμα στη συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων στη Σαουδική Αραβία, βασικός στόχος των συνομιλιών στο Ελιζέ να καθοριστεί η πορεία της Ευρώπης για την ασφάλειά της, αλλά και εκείνη της Ουκρανίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Ευρώπη θα είναι ισχυρή, κυρίαρχη και θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει και το πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, η συνάντηση αφορά στην Ουκρανία, αλλά αφορά και σε εμάς» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μείζον ζήτημα οι εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας. Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως είναι διατεθειμένος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Όπως είπε ο Κιρ Στάρμερ «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση μιας ολόκληρης γενιάς για την εθνική μας ασφάλεια. Φυσικά, το άμεσο ζήτημα είναι το μέλλον της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση, για ότι έρθει μετά.

«Αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας-κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας» ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα.

Ανάλογη η δήλωση και του Σουηδού πρωθυπουργού. Όμως η Γερμανία τονίζει πως είναι πρώιμη μια τέτοια κουβέντα, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο. Αρνητική είναι η Πολωνία.

«Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, οργανωτικά με τις οικονομικές και ανθρωπιστικές δυνατότητές μας, σε σχέση όμως με τη στρατιωτική βοήθεια δεν περιμένουμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κι ενώ η Ευρώπη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο σε μια προσπάθεια να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μάρκο Ρούμπιο λίγο πριν φτάσει στη Σαουδική Αραβία, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρώπης σε μελλοντικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εάν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις, και ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, αλλά εάν είναι να συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί επειδή αυτή δέχθηκε την εισβολή. Κα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν επειδή έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν και στη Ρωσία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που μαζί με τον σύμβουλο του Πούτιν Γιούρι Ούσακφ θα βρίσκεται στο Ριάντ, δεν βλέπει κανένα λόγο για να συμβεί αυτό, τονίζοντας ότι η Ευρώπη το μόνο που έκανε μέχρι τώρα ήταν να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, όπως τονίζουν όλες οι πλευρές είναι μόνο μία νέα αρχή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας και για να εκτιμηθεί αν υπάρχουν βάσεις για μια διαπραγμάτευση αλλά και για μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανάφερε ότι « οι επαφές της Τρίτης θα γίνουν για την αποκατάσταση συνολικά των σχέσεων Ρωσίας – Αμερικής και την προετοιμασία μιας πιθανής διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνει και πάλι πως η Ουκρανία δεν έχει προσκληθεί. «Η Ουκρανία δεν γνώριζε τίποτα (για τη συνάντηση). Η Ουκρανία εκτιμά πως όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, δεν αποτελούν λύση» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπως λέει σε ένα ταξίδι που είχε εδώ και καιρό προγραμματίσει.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση, καθώς και οι Αμερικανοί και Ρώσοι και Ουκρανοί θα βρεθούν στο ίδιο σημείο την ίδια μέρα και παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί απορρίπτουν ότι έχουν οποιαδήποτε πρόθεση ή πρόσκληση προκειμένου να βρεθούν σε αυτή τη συνάντηση, δεν αποκλείεται να έχουμε ορισμένες εκπλήξεις, τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο.

Ο Ζελένσκι κατηγορηματικά τόνισε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων στις οποίες δεν έχει συμμετάσχει η ίδια και δεν πρόκειται αυτά τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα.

«Το θέμα στο οποίο αναμένεται να επιμείνει η Ουκρανία δεν είναι τόσο πολύ το θέμα των εδαφών ή κάποιο άλλο θέμα, αλλά το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας» υπογράμμισε ο Κώστας Ονισένκο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέρριψε τις προγραμματισμένες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP- ΕΡΤ